Windmolen langs de A16 bij de voet van de Van Brienenoordbrug in Rotterdam

BARENDRECHT – In het nieuwe coalitieakkoord  is het duidelijk omschreven: gemeente Barendrecht verleent geen medewerking aan het plaatsen van windmolens op Barendrechts grondgebied, tenzij het Toetsingskader windenergie tot andere conclusies leidt. De gemeente Barendrecht is daarnaast ook tegen windmolens in omliggende gemeenten.

Wethouder van der Linden: “Ook windmolens in omliggende gemeenten kunnen overlast bezorgen aan Barendrechters. Daarom zijn wij uiterst kritisch op buurgemeenten die plannen hebben om windturbines vlakbij onze gemeentegrens te plaatsen.

Oude Maas

Aan de overzijde van de Oude Maas lopen op dit moment planologische voorbereidingen voor het plaatsen van vijf windmolens. Stichting Wind van Voren strijdt al langere tijd tegen de komst van de windmolens: “Spannende tijden voor wie de laatste restjes natuur rond Barendrecht koestert. Vanaf nu tot begin februari wordt duidelijk waar in onze gemeente windfabrieken (Euromast-hoogte) moeten komen, volgens de provincie. (…) Komende weken wordt ook duidelijk of de plaatselijke politiek nog iets te vertellen heeft over het eigen grondgebied. Binnenmaas dreigt hiervan een verontrustend en triest voorbeeld te worden. (…) Onze buren hebben vorig jaar toestemming verleend voor vijf windfabrieken van 160 meter langs de Oude Maas. Binnenmaas wou graag zelf ,,de regie houden’’. Barendrecht krijgt veel last van die fabrieken aan de overkant.

Het is belangrijk dat we gestructureerd en transparant de gemeenteraad, onze inwoners en partners betrekken bij dit voor Barendrecht belangrijke onderwerp”, aldus wethouder van der Linden over o.a. het contact met burgers en de Stichting Wind van Voren.

,,Dit riekt naar politieke chantage’’

Stichting Wind van Voren: “Bij nader inzien vinden energiereus Eneco en consorten de Euromasthoogte niet rendabel genoeg (in de gemeente Binnenmaas, red). Het moet rond de 200 meter worden. De ASR Bank met zijn onberispelijk, knalgroene imago werkt hieraan mee, naar verluidt.

Als de plaatselijke politiek niet zwicht, zoekt Eneco het tevens bestuurlijk hogerop. De provincie moet Binnenmaas dan maar aan de kant schuiven. Er is alvast een ultimatum gesteld, want de vette subsidies voor windturbines worden volgend jaar wat minder.
,,Dit riekt wel heel erg naar politieke chantage’’, zeggen verontruste bestuurders.

Zo wordt straks niet alleen een uniek natuurgebied maar ook het ,,politieke landschap’’ platgewalst onder de bestuurlijke bulldozer van provincie en energielobby. Binnenmaas wou graag de regie houden. Het dreigt uit te draaien op een hele slechte film met nachtmerriescenario.

In de jacht op de bespottelijke miljardensubsidies voor windfabrieken lijkt ineens alles geoorloofd in de ,,democratische verhoudingen’’. Als we niets doen, verleent de provincie hieraan volop medewerking. Maar met een bulldozer bereik je geen draagvlak voor duurzaamheid.
Stichting Wind van Voren wenst zijn achterban alvast een heel strijdbaar 2017.

Foto: Windmolen langs de A16 bij de voet van de Van Brienenoordbrug in Rotterdam



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »