Fietsen in fietsenstalling, station Barendrecht

BARENDRECHT – Het aantal aangiftes van fietsendiefstal in Barendrecht is ten opzichte van vorig jaar zeer sterk gestegen. Dit bleek gisteravond (Dinsdag 15 november 2016) tijdens de thema avond over veiligheid in het gemeentehuis. Tot november 2016 werd er al 90% meer aangifte gedaan van fietsendiefstal in vergelijking met vorig jaar.

De diefstal van brommers, scooters en fietsen staat daarmee op nummer 1 in de lijst van meest voorkomende vormen van misdaad in Barendrecht. De teller voor dit jaar staat tot op heden op 334 aangiftes. De politie heeft hiervoor 16 verdachten kunnen aangehouden in 13 zaken. Na recente aanhoudingen zou het aantal meldingen weer zijn afgenomen.

Cameratoezicht

Hotspots waar veel fietsen worden gestolen in Barendrecht zijn o.a. het station en het Middeldijkerplein. Op het station is permanent cameratoezicht, op het Middeldijkerplein is recent de Mobiele Camera Unit (MCU) korte tijd ingezet.

De politie gaf aan dat het terugkijken van de videobeelden zeer afhankelijk is van de situatie. Over de grote hoeveelheid fietsendiefstallen zegt de politie: “We zijn er niet blij mee, we zetten er ook absoluut extra op in, maar het blijft een lastige zaak. Bij het station hebben we vaste camera’s, dan zou je zeggen: ga de camerabeelden terug kijken. (…) maar om alle beelden van 7 uur ‘s ochtends tot 1700 uur ‘s middags terug te kijken of uw fiets wordt weggenomen… ik kan u verklappen, dat gaan we niet doen, want dat is een waanzinnig arbeidsintensief werk. Alles heeft zo zijn beperkingen, hoe graag we die fietsendief ook zouden vangen. Dat voelt niet altijd goed, gelukkig hebben we een aantal burgers die heel goed opletten en ons al een aantal keer op de goede momenten gebeld hebben.

Op de vraag waar de camera’s dan wel voor gebruikt kunnen worden, werd door de politie geantwoord: “Wat ik erbij zeg: hoe specifiek is uw fiets, hoe specifiek is het tijdstip dat de fiets is weggehaald. Als dat echt van 7 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags is, dan hebben we 10 uur kijkplezier. En dat is een hele dure. Daar ben ik gewoon heel eerlijk in. (…) Het voelt wel heel onbevredigend, maar aan de andere kant, moet je ook de keuze maken om niet iemand 10 uur lang daar op te zetten.

Goedkope fiets

Gisteravond bleek tevens dat er tijdens de flyercampagne ‘Zet ‘m op slot en vast‘ op station Barendrecht nog een gestolen fiets werd ontdekt. Tijdens de actiemiddag kwam een persoon met zijn fiets naar het station om zijn fiets te laten graveren… en zo de kans op diefstal te verkleinen. Hier bleek echter dat de persoon zelf op een gestolen fiets reed, hij had deze voor €30 gekocht…Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »