Openbaar 'Zeppelinplein' plots op slot voor kinderen en passanten

BARENDRECHT – [Foto’s + Update] Een kleine domper voor de kinderen die vandaag (Zondag 7 augustus 2016) op het Zeppelinplein wilden gaan spelen. Het normaal gesproken openbare speelplein, dat doordeweeks dienst doet als schoolplein, bleek aan alle kanten te zijn afgesloten.

Een vijftal kettingsloten aan het hekwerk rond het plein versperde niet alleen de weg voor spelende kinderen, maar ook voor passanten. Via het plein kun je snel vanaf het Middeldijkerplein in de wijk Waterkant komen. De spelende kinderen waren in eerste instantie niet geïnteresseerd in het plein, totdat bleek dat er sloten aan het hek hingen. Toen moesten ze er natuurlijk wel overheen klimmen.

Plein op slot

Op het plein ondervinden omwonenden al lange tijd (geluids)overlast door jongeren. Het is volgens de APV dan ook niet toegestaan om tussen 22:00 en 6:00 uur op het plein te ‘verblijven’. Overdag mag je dus, voor zo ver nu duidelijk is, gewoon over het hek klimmen.

De wethouder kondigde recent aan het plein ‘s avonds af te willen gaan sluiten. Het is vooralsnog niet duidelijk of dit plan de oorzaak is van de afsluiting van vandaag: in plaats van de sloten van het hek zelf te gebruiken, waren er losse kettingsloten omheen gehangen. Raadslid Jacinta van Mil-Floor (VVD) liep vandaag (Zondag 7 augustus 2016) ook tegen het probleem van het afgesloten hek aan. Ze heeft aan BarendrechtNU gemeld dat ze namens haar partij opheldering over deze situatie gaat vragen bij de wethouder.

Klimmen

Nadat ik voor BarendrechtNU een kijkje ging nemen en over het hek was geklommen, bleek het een kwestie van “als er één schaap over de dam is, volgen er meer“, want hierna lieten meer mensen zich van hun lenigste kant zien. Deze aanpak is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd: kleine kinderen, ouderen, rollators, kinderwagens, een bolderkar, iemand met krukken, zij moesten (in ieder geval vandaag) gewoon een stuk omlopen…

Update: “Waarschijnlijk menselijke fout”

De gemeente zegt in reactie op het afgesloten plein van gisteren: “Het plein van de Zeppelin wordt om 22.00 uur gesloten en wordt gewoonlijk door Securitas in de ochtend tussen 4.00 en 5.00 uur weer geopend. Dit tijdstip is afgestemd op het vertrek van de eerste tram vanaf het Middeldijkerplein.”

“Afgelopen zondag is dit helaas niet gebeurd, waardoor de hekken de hele dag gesloten waren. Er wordt nog achterhaald hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een menselijke fout. Wij zien erop toe dat dit niet meer gebeurt. Mocht men in de toekomst toch nog een gesloten hek aantreffen bij het Zeppelinplein, dan kan men dit melden bij de gemeente via 14 0180. Buiten kantooruren wordt de beller doorverbonden naar de wachtdienst.”

De aangekondigde vragen van VVD raadslid Jacinta van Mil-Floor zijn inmiddels gesteld aan de wethouder. De ingediende vragen mbt het afgesloten hek:

  • Waarom is een openbaar plein overdag gesloten en niet toegankelijk voor passanten en kinderen?
  • Sinds wanneer is ter plekke een verblijfsverbod 22.00-6.00 uur ingesteld?
  • Waarom is de maatregel 22.00-6.00 uur verblijfsverbod geen onderdeel van het totaalpakket dat aan de raad voorgelegd zal worden?
  • Waarom meldde de portefeuillehouder dit totaalpakket wel als voornemen en is hij hiervan afgeweken?
  • Wie is verantwoordelijk voor het openen en afsluiten van het plein? Wie verzorgt de uitvoering daarvan?
  • Is bij de afsluiting van het plein rekening gehouden met mindervaliden? Hoe worden zij geïnformeerd over een alternatieve route?
  • Is de portefeuillehouder van mening dat de geboden routes via de trap bij De Wave of over de Middeldijk ’s avonds na 22.00 uur een goed alternatief bieden?Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »