BARENDRECHT – Respijtzorg was al langer een aandachtspunt voor KijkopWelzijn, maar sinds januari is het project voor de inzet van respijtvrijwilligers daadwerkelijk van start gegaan.

Sandra van Deuzen, sinds begin dit jaar als mantelzorgconsulente in dienst bij KijkopWelzijn, bevestigt dat er vanuit het Steunpunt Mantelzorg ruim aandacht is voor het matchen van vrijwilligers aan mantelzorgers en degene voor wie gezorgd wordt.

Respijtzorg

Voor veel mantelzorgers is het een opgave om alle ballen in de lucht te houden. Met name wanneer 24-uurs zorg gegeven wordt, zoals bijvoorbeeld aan een partner die chronisch ziek of gehandicapt is. Juist dan kan de inzet van een respijtvrijwilliger, die tijdelijk de mantelzorg overneemt, een enorme verlichting geven: er is iemand betrokken, soms kan degene die zorgt sinds lange tijd op een ontspannen manier de deur uit; even op het gemak naar de kapper, rustig winkelen, zonder altijd de haast om zo snel mogelijk weer thuis te zijn en in het achterhoofd de zorg of het alle maal wel goed gaat.

Vaak worden mantelzorgers aangemeld door de wijkverpleegkundige of casemanager dementie, maar mantelzorgers of familieleden kunnen zich ook zelf aanmelden.

Vrijwilligers

Gezien de landelijke ontwikkeling waarin verwacht wordt dat mensen die zorg nodig hebben zo lang mogelijk thuis blijven wonen, zien we een groeiende vraag voor de inzet van vrijwilligers als ondersteuning in zorgsituaties,“ aldus Sandra. “Vandaar dat dit project een flinke boost moet krijgen. Als kartrekker van dit project ben ik op zoek naar betrokken en enthousiaste deelnemers, die zich 1 dagdeel per week/2 weken in willen zetten om mantelzorgers te ontlasten. Tot nu toe zijn de vragen van mantelzorgers heel gevarieerd, zoals ‘oppas’ bij een dementerende echtgenoot, tot het met elkaar ondernemen van een ontspannende activiteit. Bent u iemand die energie krijgt van ondersteuning op een langdrempelige manier en heel kleinschalig, dan bent u de geschikte kandidaat voor dit project!

Mocht u meer informatie willen, neemt u dan contact op met Sandra van Deuzen, mantelzorgconsulente/coördinator respijtvrijwilligers, via s.vandeuzen [@] kijkopwelzijn.nl of 0180-691801/06-44512685.

Mensenwerk

Mensen matchen blijft altijd mensenwerk. Natuurlijk doen we er alles aan om het proces van aanvraag tot inzet zo zorgvuldig mogelijk te lopen. Na een kennismaking, waarin wensen worden uitgesproken, en gekeken wordt of u in aanmerking komt, wordt gezocht naar een geschikte en passende vrijwilliger, met wie u een klik heeft. Want dat is uiteindelijk de belangrijkste voorwaarde voor het slagen van dit project.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »