Groene Duim voor lokale initiatieven door groene Barendrechters

BARENDRECHT – [Foto’s] Vanavond (Donderdag 31 maart 2016) vond de bijeenkomst ‘Verduurzamen door Verbinden’, georganiseerd door de Duurzaamheidskring Barendrecht, plaats in het gemeentehuis. Onderdeel van het programma was de uitreiking van de Groene Duimen: een waarderingsprijs voor lokale initiatieven door groene Barendrechters.

Van alle genomineerden ontvingen de zes ‘groenste’ initiatieven een ‘Groene Duim’: een speldje, een oorkonde en een cheque van €250 ten behoeve van de duurzame activiteiten.

Winnaars

Nadat de genomineerden hun project hadden gepresenteerd werden de winnaars bekend gemaakt. Zij ontvingen hun prijs uit handen van wethouder Monhemius (Duurzaamheid). De projecten varieerden van schoonmaken tot groenonderhoud en van een hoftuin tot een groen schoolplein.

De volgende zes personen hebben met hun initiatief een prijs gewonnen:

  • Leo Harms: Eigen beheer openbaar groen door Vereniging van Eigenaren Duykerzight
  • Theo de Wolff: Eigen beheer groen bewonerscommissie Mullerhaven
  • Jan van Ouwerkerk: Eigen beheer groen (bewonerscommissie rond de Ark; actie ‘Buitenoord schoon’).
  • Onno de Vries: Violen plant actie Wijk Smitshoek
  • Pim van Vredendaal: Onderhoud gemeentelijk groen aan de Tjalk
  • Ada Staat: Onderhoud openbaar groen en tuinhulp

Genomineerden die net buiten de prijzen zijn gevallen: Hoftuin Vrouwenpolder door samenwerking wijkbewoners, project ‘Moestuin Rijk’ door Peter Moen en het groene schoolplein van de Dr Schaepmanschool door Dominique van Vugt.

Jury rapport

Jury over Leo Harms: “Enthousiaste Vereniging van Eigenaren waarvan de leden samen tuinieren en zo de verantwoordelijkheid en de kosten delen voor schoon en fleurig openbaar groen rond hun complex aan de Westdijkleede. Voor de voorbijgangers is het een lust voor het oog.”

Jury over Theo de Wolff : “Rond het complex Mullerhaven neemt de bewonerscommissie het beheer van het groen in eigen handen. Samen tuinieren verstevigt de contacten tussen de al  wat oudere bewoners en zorgt voor een gezellige sfeer onderling en in de wijk. Veel woningen hebben geen balkon of tuin, de mensen ontmoeten elkaar vooral buiten.”

Jury over Jan van Ouwekerk: “Jan van Ouwerkerk is al jaren de drijvende kracht achter de bewonerscommissie. Rondom De Ark. Zelf ruimt hij zwerfvuil op en maait bij tijden het gras. Zijn bijzondere verdienste is dat hij de buurtbewoners van Buitenoord weet te motiveren zelf de handen uit de mouwen te steken om de straten en het park De Ark te onderhouden. Zo organiseert Jan Ouwerkerk met de buurtbewoners en de school jaarlijks met succes de interactieve opruimactie ‘Buitenoord Schoon’. Zijn bijzondere verdienste is dat kinderen van hem leren respectvol met de natuur om te gaan en geen zakjes en blikjes op straat te gooien.”

Jury over Onno de Vries: “Initiatief van een groepje bewoners om jaarlijks op eigen kosten de boomspiegels aan de Mandenmakerij op te fleuren met violen. Deze traditie trekt veel bekijks en wordt door de buurt enorm gewaardeerd. De perkjes worden goed onderhouden en besproeid. Zo bezig zijn op straat en voor de straat zorgt voor gezelligheid en sociale contacten.”

Jury over Pim van Vredendaal: “In 2014 is Pim van Vredendaal begonnen met onkruid wieden in het openbaar gebied tussen de huizen aan de Tjalk. Ook in de herfst en winter zorgt hij ervoor dat er geen vuil rondslingert en de beplanting er verzorgd uit ziet. De buren waarderen dit enorm en lenen graag hun gereedschap aan hem uit.“

Jury over Ada Staat: “Ada Staat staat bekend als een vrouw met groene vingers en een hart voor het groen in de buurt. Zo probeert zij bomen te beschermen, legt rond de boomspiegels bloemperkjes aan en ruimt zelfs hondenpoep op. Ze gooit nooit planten weg, maar geeft ze een goed plekje. Zo is een saai stuk gemeentegrond omgetoverd tot een fraaie tuin, waar de hele buurt plezier aan beleeft. Dat Ada geen bestrijdingsmiddelen gebruikt èn alles uit eigen zak betaalt, is een bijzondere vermelding waard.“Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »