Cameratoezicht met beveiligingscamera op paal

BARENDRECHT – BarendrechtNU ontving vandaag (Vrijdag 18 december 2015) een vraag van een lezer over de komst van cameratoezicht door de gemeente Barendrecht. De gemeente kondigde in november aan camera’s te plaatsen om “gemeentelijke eigendommen” te bewaken.

De lezer in kwestie constateerde het plotselinge verschijnen van een camera op een paal nabij OBS De Draaimolen. Een vreemde situatie waarover deze persoon geen informatie kon vinden. BarendrechtNU deed direct navraag en kreeg alleen te horen dat er vanaf morgen (Zaterdag 19 december 2015) (19 december) op vijf locaties camera’s worden ingeschakeld (Heb je zelf één van deze camera’s gezien? Locatie(s) melden kan via deze pagina).

Locaties geheim

Op de vraag wáár deze camera’s zijn geplaatst kwam echter geen antwoord. De communicatieafdeling van de gemeente Barendrecht liet weten: “Ik kan niet aangeven om welke locaties het gaat. (…) We hebben inderdaad afgesproken dit niet bekend te maken.” Waarom de gemeente deze informatie weigert te verstrekken is onduidelijk. Daardoor is eveneens onduidelijk wat en/of wie zichtbaar zijn op de camerabeelden. Cameratoezicht dient volgens de wet in veel situaties te worden aangekondigd op de betreffende locatie (bord met melding ‘Cameratoezicht’ en door welke partij). Het is niet bekend of dit wel wordt gedaan.

Informeren

Zo staan er bij station Barendrecht camera’s met een bord die melding maakt van cameratoezicht door de Politie en de Gemeente Barendrecht. Ondertussen hebben de camera’s bij enkele bussluizen in Barendrecht alleen een bordje met daarop ‘Cameratoezicht’, maar ook deze bleken bij navraag van de gemeente Barendrecht te zijn.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »