Postume uitreiking Yad Vashem onderscheiding voor drie Barendrechters

BARENDRECHT  – Vanmiddag (Donderdag 3 december 2015) is door de Ambassadeur van Israël aan dertien personen postuum een Yad Vashem onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ uitgereikt. Dit gebeurde in de Theaterzaal van de Centrale Bibliotheek in Rotterdam.

Al deze mensen hebben in de Tweede Wereldoorlog het leven van Joodse medeburgers gered. Burgemeester Jan van Belzen was bij de plechtigheid aanwezig.

Inwoners van Barendrecht

Drie van deze personen waren inwoners van Barendrecht: de heer Nicolaas J. de Regt, de heer Cornelis J. Jiskoot en zijn zuster mevrouw Adriana R. Jiskoot. Cornelis en Adriana Jiskoot woonden op de Middenbaan (toen Dorpsstraat). Nicolaas de Regt was hoofdambtenaar bij de gemeente Barendrecht. Hij heeft het gehele bevolkingsregister van de gemeente meegenomen en verborgen bij Jiskoot zodat de Duitse bezetter niet wist wie in Barendrecht woonde. Nicolaas de Regt en Adriana Jiskoot hebben actief verzet gepleegd en zijn nooit opgepakt.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »