Eerste zonnepaneel verkocht van zonnepark langs de Carnisserbaan en A15 in Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s] Vanmiddag (Woensdag 25 november 2015) onthulde wethouder Ingeborg Monhemius de locatie van het nieuw te bouwen zonnepark langs de A15. Het zonnepark met 1.500 panelen verrijst aan de Carnisserbaan op de rand van bedrijventerrein Vaanpark bij knooppunt Vaanplein.

Een intentieovereenkomst voor de aanleg van het zonnepark werd al in mei 2014 getekend.

Zonnepark

Vanaf vandaag (Woensdag 25 november 2015) kunnen bijna alle inwoners van Barendrecht zich aanmelden om mee te doen in dit zonnepark (inwoners van postcode 2992, 2993 en 2994). Wethouder Monhemius (Duurzaamheid en Milieu) kocht vandaag (Woensdag 25 november 2015) alvast het eerste paneel. Naar verwachting kan er vanwege de vergunningsaanvraag in maart 2016 écht een ‘zoncertificaat’ worden gekocht. In de huidige fase kun je je NAW-gegevens achter laten om interesse te tonen in verdere deelname aan het project.

Alle uiteindelijke deelnemers worden lid van een lokale coöperatie zonder winstoogmerk. Na oplevering zijn de leden samen eigenaar van het park.

Winter 2016

Zodra 75% van de zoncertificaten is verkocht (1 certificaat = 1 zonnepaneel) zal er worden gestart met de bouw van het park. De initiatiefnemers verwachten hierdoor in de winter van 2016 te kunnen beginnen met de bouw. Het zonnepark gaat dan voldoende energie leveren om 150 huishoudens van schone energie te voorzien. Het project heeft een looptijd van 25 jaar, na 12 jaar zou de investering volgens Solar Green Point zijn terugverdiend.

Zonnepanelen voor iedereen

Met de bouw van het zonnepark wordt het voor alle inwoners mogelijk om hun eigen zonnestroom op te wekken, ook als hun dak daar niet geschikt voor is. ‘Het zonnepark biedt inwoners van Barendrecht de kans om te investeren in schone energie. Elk huishouden in Barendrecht kan een of meerdere panelen kopen en zo eigen zonnestroom opwekken,’ aldus wethouder Monhemius.

Project A15

Initiatiefnemer Solar Green Point heeft het zonnepark ontwikkeld en zich aangesloten bij Project A15. Het zonnepark is daarmee onderdeel van Project A15, een initiatief van Natuur & Milieu en Milieudefensie. Samen willen ze de snelweg A15 tussen Rotterdam en Zevenaar omtoveren tot de eerste duurzame snelweg ter wereld. Het doel is om 40.000 mensen in elektrische (deel)auto’s te laten rijden op stroom afkomstig van duurzame energiebronnen uit het gebied rond de A15. Met de realisatie van dit zonnepark komt die droom weer een stap dichterbij.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »