Kanotocht over Blauwe Verbinding inclusief picknick

BARENDRECHT – Op zaterdag 28 mei organiseert Natuurvereniging IJsselmonde samen met ARK Natuurontwikkeling een stoere kanodagtocht over de Blauwe Verbinding in klimaatbuffer IJsselmonde; een spannende manier om op een andere manier naar het landschap te kijken en iets te horen over het belang van een klimaatbuffer op het Eiland IJsselmonde en te genieten van de mooie natuur.
Klimaatbuffer IJsselmonde en de Blauwe Verbinding.

De kanodagtocht start om 10.00 uur bij Kinderboerderij De Kleine Duiker en duurt tot een uur of vier. Een zwemdiploma is verplicht. De kosten bedragen 20,- euro per persoon inclusief lunch (picknick in het veld). Voor kinderen o.l.v. hun ouders € 10. Aanmelden voor deze tocht kan via het aanmeldformulier.

Klimaatbuffers

Een aantal jaar geleden hebben ARK Natuurontwikkeling en het Wereld Natuur Fonds, samen met diverse partners, een start gemaakt met de realisatie van een natuurlijke zoetwaterbuffer op IJsselmonde: klimaatbuffer IJsselmonde. Klimaatbuffers zijn gebieden waar in natte tijden water langer kan worden vastgehouden, gebufferd dus. Dit water kan dan in tijden van droogte worden gebruikt. Het is belangrijk dat in de toekomst het eiland IJsselmonde niet alleen afhankelijk is van het water uit de Oude en Nieuwe Maas, maar haar eigen schone water op voorraad heeft. Verzilting treedt steeds vaker op in de Maas, en dat water is dan niet meer bruikbaar voor bijvoorbeeld landbouwdoeleinden. De Blauwe Verbinding vormt de spil van klimaatbuffer IJsselmonde.

Langs de Blauwe Verbinding liggen twee voorbeeldgebieden: de Koedood en de Zuidpolder. In beide gebieden is nu al te zien wat de resultaten zijn. Een groot aantal soorten planten, vogels en insecten bevolkt de jonge natuurgebieden. Langs de Koedood leeft gedurende het hele jaar een kudde Schotse hooglanders die in hoge mate bijdraagt aan de (om)vorming van het landschap. Beide gebieden zijn vrij toegankelijk en dus ook met een kano te bezoeken.

Droog of toch nat?

Nog nooit in een kano gezeten? Geen probleem, ervaren kanoërs geven een uitgebreide instructie over sturen, in- en uitstappen en het houden van de balans, hoewel dat laatste nog wel eens misgaat. Daarom krijgt iedereen een waterdicht tonnetje om kostbare spullen droog te houden en een zwemvest. Ondanks dat is een zwemdiploma verplicht.

Voor het kanoën kun je luchtige kleding aandoen, maar vergeet niet een extra setje droge kleren en een handdoek mee te nemen, in een dichte plastic tas.

Niet alleen peddelen!

Vanuit de Zuidpolder loopt het traject over in de Koedood. Op de kop van de Koedood picknicken we in het veld en kunnen onze spieren even uitrusten. Het landschap hier aan de Koedood verschilt enorm met dat van de Zuidpolder. De terugtocht voert via de Koedoodseplas en de Gaatkensplas terug naar de Zuidpolder. Het blijft niet bij alleen pedellen. Onderweg zullen een paar obstakels moeten worden overwonnen. Het schone water kan op deze plaatsen wel doorstromen, maar voor kano’s zijn niet alle doorgangen geschikt. Dat houdt in dat er tegen de soms steile oeverkant uit de kano moet worden geklommen, de kano uit het water moet worden getrokken, een stukje met de kano moet worden gesjouwd en vervolgens aan de andere kant de kano weer in het water moet worden gelegd. Er wordt dan ook verwacht dat deelnemers over een goede conditie beschikken. Dit zijn stoere tochten, maar wél met veel avontuur, natuur en pret!

Foto: Erik de Pooter



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen



« | »