4 juni: Vernieuwde Barendrechtse Veteranendag: Activiteiten op gemeentehuisplein

BARENDRECHT – De jaarlijkse Veteranendag in Barendrecht zal dit jaar grootser worden aangepakt en zo voor iedereen bereikbaar zijn. Op zaterdag 4 juni worden er op het gemeentehuisplein diverse gratis toegankelijke activiteiten georganiseerd. Voor de kinderen zal er een springkussen en stormbaan zijn. Op het Informatieplein zijn o.a. het Veteranen Instituut, Beo Bom (explosieven opsporing) en de Historische Vereniging Barendrecht te vinden. “Keep Them Rolling” en “Dorstige types” zorgen voor een aantal (oude) legervoertuigen.

Het doel van deze dag is om Barendrechters te verbinden met veteranen: het gesprek aan gaan en ontmoeten. De focus ligt dit jaar op het bereiken van jongeren.

Programma Veteranendag

Burgemeester van Belzen opent de middag om half één. Tussen 13:00 en 14:00 uur zal Showband Thalita aanwezig zijn voor een optreden. De showband wandelt vanaf het gemeentehuisplein over de Middenbaan. De activiteiten op het gemeentehuisplein, zoals het springkussen en informatiepunt, gaan door tot 16:00 uur.

Op het plein is een springkussen en een opblaasbare stormbaan waar kinderen gratis gebruik van mogen maken. Er staat een kraam waar de militaire uitrusting te bezichtigen is en rugzak, helm, scherfvest enz mogen op en aan gedaan worden. Het bedrijf beobom laat zien hoe explosieve opgespoord worden en kinderen mogen zelf ook de detectoren proberen. Het historisch museum laat oorlog en barendrecht in beeld en spullen zien. In het totaal zullen er 8 militaire voertuigen staan om te bezichtigen.

Ook aan de inwendige mens is gedacht: Numans patatkraam, ‘t Stroopwafelhuisje en IJssalon Hemels zullen deze dag aanwezig zijn op het plein.

Veteranen

Vanaf half vier zal de Veteranendag voor veteranen, partner en kinderen worden voortgezet in een besloten bijeenkomst in het gemeentehuis. Naast een aantal sprekers zal hier ook traditiegetrouw de Indische rijsttafel klaar staan voor de veteranen.

Nieuwe insteek

De organisatie van de jaarlijkse Veteranendag in Barendrecht heeft recent gekozen voor een nieuwe insteek: De activiteiten moeten meer naar buiten worden gericht waardoor meer Barendrechters betrokken kunnen raken. Basis- en middelbare scholen in Barendrecht zijn benaderd voor een speciaal lesprogramma.

De huidige tijd, waarin er steeds minder veteranen ‘oude stijl’ zijn, speelt hierin mee. Tegenwoordig zijn militairen en agenten die zijn uitgezonden veteraan zodra ze terug zijn van een missie. Vroeger was dit pas bij het uit dienst treden. Door deze verandering telt Nederland veel meer jonge veteranen. Mochten er veteranen zijn die nog geen uitnodiging hebben ontvangen, dan kunnen zij contact opnemen met de organisatie via veteranencomitebarendrecht [@] gmail.com. Dit kan ook voor vragen en/of opmerkingen.

Foto: Bestuur Veteranen Comité Barendrecht: Adrie Luijendijk (2e penningmeester), Debbie Greten (secretaris), Michelle Schothuis (vice voorzitter), Klaas Orsel (voorzitter) en Jan Verwoerd (penningmeester)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »