Grote brand in parkeergarage onder flat aan de Wilgenwede, man zwaargewond geraakt

BARENDRECHT – [Foto’s] De brandweer is vanmiddag (Maandag 2 oktober 2023) even na half twee met spoed gealarmeerd voor een brand in een parkeergarage aan de Wilgenwede. In korte tijd werd de brand opgeschaald naar het sein ‘grote brand’ en kwamen meerdere brandweereenheden met spoed naar de brandmelding.

Op locatie leek de situatie in eerste instantie mee te vallen: Op een beetje zwarte rook rond de parkeergarage na leek dit snel minder te worden. Na 15-20 minuten nam de rookontwikkeling echter weer snel toe. Er stonden op dat moment 2 auto’s in brand in de parkeergarage. Niet veel later kwam er ook rook uit het dak van de flat, de brandweer stelde direct een onderzoek in en controleerde het dak.

Defecte auto

Bewoners die bij aankomst uit de parkeergarage kwamen vertelden dat één auto vlam had gevat nadat de eigenaar van de auto even naar zijn woning in de flat was gegaan. Hij was volgens de getuigen al bij zijn auto, had gemerkt dat er iets mis was en ging even terug naar zijn woning. Bij terugkomst bij zijn auto stond deze in brand. Naarmate de rookontwikkeling toename werd een steeds groter gebied rond de flat afgesloten. De Wilgenwede is vanwege de rookontwikkeling en hulpverlening uiteindelijk volledig afgesloten.

Zwaargewonde man

Terwijl de brandweer nog bezig was om bij de brand te komen, werd rond kwart over twee de traumahelikopter met spoed opgeroepen. De traumahelikopter landde op het grasveld naast de flat.

Een persoon raakte zwaargewond toen hij in de parkeergarage was. Volgens bewoners van de flat zou een man zijn auto hebben willen weghalen uit de parkeergarage (hier is nog geen bevestigde/officiële info over vd hulpdiensten). Dit groepje flatbewoners stond in eerste instantie rustig op de brandweer te wachten bij de ingang van de garage, er was op dat moment geen sprake van paniek of gevaar. Dit gebeurde pas een klein half uur nadat de brand was begonnen.

Hulpdiensten hebben de man gewond uit de garage gehaald en bij de ingang van de parkeergarage is eerste hulp verleend. Hij is zwaargewond met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Update 3 okt: Het slachtoffer van de brand is gisteren (Zondag 1 oktober 2023) later op de dag overleden.

Brand

De brandweer kon even voor 15:00 uur het sein ‘brand meester’ geven. Om de brand te blussen is er gebruik gemaakt van een blusrobot: een op afstand bestuurbaar rupsvoertuig. Het voertuig kon -zonder (levens)gevaar voor brandweerlieden- de parkeergarage inrijden en de brand blussen.

Na het blussen zijn nog langere tijd ventilatoren ingezet om de rook uit de garage te krijgen. Hier heeft ook de brandweer uit het Rotterdamse havengebied bij geholpen bij het ventileren met grote ventilatoren. De politie heeft later ook weer een robot/rupsvoertuig gebruikt om de beschadigde auto’s uit de garage te kunnen rijden (in een krappe garage is meestal geen ruimte voor een bergingsvoertuig).
Fotograaf: BarendrechtNU, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »