Zolderbrand aan de Schoener, schuurbrand aan de Kerkweg en natuurbrand langs Oude Maas

BARENDRECHT – [Foto’s] De brandweer is vandaag (Maandag 12 juni 2023) al 4 keer uitgerukt voor een brand in Barendrecht. Vanochtend (Maandag 12 juni 2023) rond kwart over 9 ontstond er brand in een schuur/gebouw aan de Kerkweg, beide tankautospuiten van brandweer Barendrecht werden ingezet.

Vanmiddag even na 4 uur moesten beide tankautospuiten weer met spoed op pad voor een grote brand in Barendrecht, ditmaal op het dak van een woning aan de Schoener. Vlammen en rook kwamen hier onder het dak vandaan nadat er op zolder brand was uitgebroken. Omwonenden hoorden vlak hiervoor een knal vanaf de zolder.

Zolderbrand aan de Schoener

De brand aan de Schoener werd opgeschaald naar ‘grote brand’; een scenario van de brandweer waarbij er meer brandweervoertuigen/eenheden worden opgeroepen om te assisteren (het hoeft niet perse een grote brand/veel vuur te betekenen). Even leek het er namelijk op dat de brand was uitgebreid naar de naastgelegen woningen, maar de brandweer heeft dit weten te voorkomen.

Een ambulance kwam ook met spoed ter plaatse, een vrouw is gecontroleerd na het (mogelijk) inademen van rook: “Deze persoon had  mogelijk rookvergiftiging opgelopen, maar hoefde uiteindelijk niet  vervoerd te worden naar het ziekenhuis“, aldus de veiligheidsregio.

De bewoners van de getroffen woning worden elders opgevangen, de woning is momenteel niet bewoonbaar. Naastgelegen woningen werden vanwege de brand ook ontruimd, voor deze buren wordt nog uitgezocht of ze de nacht thuis kunnen doorbrengen of dat ze ook elders moeten worden opgevangen.

Het droneteam van de brandweer is ingezet om het dak te controleren vanuit de lucht. Op de drone zit oa een warmtebeeldcamera. Hiermee kan worden gecontroleerd of de brand overal uit is. Rond kwart voor vijf was de brand onder controle en werden er nog diverse controles uitgevoerd.

Schuur/gebouwbrand aan de Kerkweg

De brand vanochtend (Maandag 12 juni 2023) aan de Kerkweg zorgde voor veel rook in de directe omgeving, de wind sloeg veel rook direct weer neer waardoor de straat vol rook kwam te staan. Na een eerste inzet van de brandweer nam de zwarte dikke rookontwikkeling snel af, maar de brandweer moest eerst sloopwerkzaamheden verrichten om de hele situatie onder controle te krijgen en de brand te blussen.

Ook voor deze bewoners werd Stichting Salvage ingeschakeld (namens de verzekeraars) om de bewoners te assisteren bij de afhandeling van de schade.

Natuurbrand Achterzeedijk / Oude Maas

Terwijl beide tankautospuiten van brandweer Barendrecht nog druk bezig waren met de brand aan de Schoener, werd er melding gemaakt van een natuurbrand langs de Achterzeedijk. De brandweerkazerne van Barendrecht was toen gelukkig alweer voorzien van een andere ploeg om ingezet te worden in Barendrecht en omgeving.

De brandweer kwam met spoed ter plaatse en trof ter hoogte van de trimbaan/sauna een stuk groen in brand aan. De eerste brandbestrijding is uitgevoerd met een vuurzweep; Een soort schep waarmee de vlammen worden uitgeslagen. De vlammen kwamen echter snel weer terug.

Tussen de bomen en bospaadjes door werd over een afstand van zo’n 25 meter een brandweerslang uitgerold richting de brand. Hiermee heeft de brandweer het hele stuk grond kunnen afblussen om ook uitbreiding te voorkomen. De brand vond plaats nabij een zendmast. Tussen de brandresten was een pin te zien waar nog een deel van een staalkabel aan zat. Soortgelijke kabels worden in dit gebied veel gebruikt om de zendmasten vast te zetten.

Containerbrand Triangelweg

De -tot op heden- laatste uitruk voor de brandweer vandaag (Maandag 12 juni 2023) is een niet-spoed melding aan de Triangelweg: Hier stond een ondergrondse restafvalcontainer in brand. De brandweerlieden hebben de container volgegooid met water.
Fotograaf: BarendrechtNU, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »