Stankoverlast door brand in stapel hooibalen bij grondbank langs de Kilweg

BARENDRECHT – [Foto’s] De brandweer is de hele avond al druk met het bestrijden van een brand bij de grondbank langs de Kilweg in Barendrecht. Even voor half zes vanmiddag (Zondag 5 juli 2020) werd de brandweer gealarmeerd voor de brand in de berg hooibalen op het terrein van ‘Grondbank IJsselmonde’, een dochteronderneming van de GKB Groep uit Barendrecht.

De witte rookwolken trokken direct over de naastgelegen A29 richting de wijk Vrouwenpolder. Op de snelweg werd voor de veiligheid een snelheidsbeperking ingesteld. De brand zorgde voor een stank/mestlucht in grote delen van Barendrecht. Ook in Heerjansdam en Ridderkerk werd melding gemaakt van de stank.

Brandweer

De eerste brandweervoertuigen stonden bij aankomst voor een dicht hek. Hierop is het slot van het hek doorgeknipt. Een takelvoertuig van de politie kwam niet lang daarna ook met spoed naar het incident, omdat een tractor dichtbij de brandende hooibalen stond.

Meerdere brandweervoertuigen, waaronder het waterkanon van een opgeroepen schuimblusvoertuig, werden ingezet voor het bestrijden van de brand. Een kraan op het terrein werd gebruikt om de balen hooi één voor één van de berg af te halen en af te blussen. De brandweer heeft voor de langdurige blussing diverse pompen ingezet om water uit de naastgelegen sloot te kunnen halen.

Rond half acht meldde de Veiligheidsregio dat het grootwatertransport onderweg was: “Om nog meer water ter plaatse te krijgen, is een groot watertransport onderweg. Daarmee kan de brandweer tot op een kilometer afstand water naar de brand toe pompen.” En, even na 20:00 uur”: “De brandweer is bezig met het opbouwen van extra watervoorzieningen om te kunnen blussen. Ook is nog steeds sprake van rook. Heeft u hier last van? Sluit dan ramen en deuren, schakel de ventilatie af en houdt de berichtgeving in de gaten.

Om kwart over negen liet de veiligheidsregio weten dat de rook inmiddels af nam en dat de brandweer nog wel de komende uren bezig zou zijn met bluswerkzaamheden. Rond half elf vanavond (Zondag 5 juli 2020) is er begonnen met opruimen van (een deel van) het blusmaterieel. Om 23:00 uur werd er nog volop geblust. Met minstens twee kranen worden de hooibalen nu uit elkaar getrokken terwijl de brandweer ze afblust.
Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »