Politieauto in het centrum van Barendrecht

BARENDRECHT – Een 27-jarige man is vorige week veroordeeld voor een reeks aanrandingen van jonge vrouwen op de grens van Barendrecht met Ridderkerk. Op 1 november 2016 is de man, kort na een vermeende aanranding, aangehouden. Hij is uiteindelijk veroordeeld voor het betasten van vier vrouwen. Hij heeft de aanrandingen bekend tegenover de rechter.

De man heeft een taakstraf van 120 uur opgelegd gekregen. Als hij de komende 3 jaar weer de fout in gaat moet hij ook 2 maanden de cel in. De man moet zich tevens verplicht laten behandelen bij een instelling.

Reeks aanrandingen

In 2016 is in de omgeving van de IJsselmondse Randweg in Barendrecht en de Verbindingsweg in Ridderkerk verschillende keren melding gedaan van aanranding. De man heeft zich in die periode viermaal schuldig gemaakt aan aanranding van jonge vrouwen, aldus de rechter. “Verdachte is hierbij steeds op dezelfde berekenende wijze te werk gegaan door de vrouwen op deels afgelegen plekken waar ze alleen waren, plotseling te benaderen en te betasten.” De veroordeelde man ging op zijn fiets naast zijn slachtoffers rijden om hen vervolgens aan billen en borsten te betasten.

‘Doe normaal’

Eén van de slachtoffers werd op 15 augustus 2016 in Barendrecht betast door de man: “Toen hij langs mij fietste, langs mijn linker kant, pakte hij weer met zijn rechterhand mijn linker bil. Dat zag en voelde ik. En toen gleed zijn hand vanaf mijn linker bil, via mijn zij naar mijn linker borst. En hij deed toen zijn hele hand vol op mijn borst. Ik dacht op dat moment nog ‘zo, dat gaat makkelijk’. Ik werd pissig maar ik durfde niet zo pissig te zijn als de eerste keer. Want ik dacht toen nog wel ‘dit is echt een rare gast’. Ik zei nog wel zoiets van ‘doe normaal dat doe je toch niet’.

Beperkt intellectueel functioneren

Bij de veroordeelde man is sprake van beperkt intellectueel functioneren, tekortschietende probleemoplossende vaardigheden en beperkte gewetensvorming. Volgens de psycholoog die de man heeft onderzocht heeft hij geen inzicht in zijn gedachten en gevoelens gehad voorafgaand aan zijn eigen handelen: “De aanrandingen zijn op ondoordachte wijze gepleegd en de intellectuele beperkingen van verdachte hebben een duidelijke doorwerking gehad in de totstandkoming van die strafbare feiten, aldus de psycholoog.” De rechtbank heeft bij het bepalen van (de hoogte van) de straf rekening gehouden met de “verminderde toerekeningsvatbaarheid” van de man.

« | »