Doormanplein, Barendrecht (Avond)

BARENDRECHT – Rond elf uur gisteravond (Vrijdag 18 september 2015) werd een ambulance met spoed opgeroepen naar het Doormanplein. De politie kwam eveneens op de melding af.

Een minderjarige jongen bleek een alcoholvergiftiging te hebben opgelopen. Hij is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Problematiek Oude Dorpskern

Voor de Bewonersvereniging Oude Dorpskern komt dit incident niet als een verassing. De vereniging, waarvan de leden rond het Doormanplein wonen, hebben de afgelopen weken al meermaals melding gemaakt van (geluids)overlast, vernielingen en minderjarigen aan de drank en verdovende middelen. Dit gebeurde dan meestal niet op het Doormanplein zelf, maar in de omliggende straten zoals de Oude Haven en Singel. De politie heeft het gebied hierop vaker meegenomen in de surveillance.

Lees hier de reactie van de bewonersvereniging Oude Dorpskern.

Reactie bewonersvereniging Oude Dorpskern

De woordvoerder van de bewonersvereniging beschrijft de overlastsituatie als volgt: “Al langere tijd hebben wij als bewonersvereniging geconstateerd dat er jongeren in grote getale aanwezig zijn op en rondom het Doormanplein en dan met name in de nacht van vrijdag op zaterdag. Deze grote groepen zijn overduidelijk jonger dan 18 jaar, we hebben gezien dat de leeftijd varieert tussen de 14 en 18 jaar. Deze jongeren worden als het goed is vanuit de horeca niet voorzien van alcoholhoudende dranken. Aan het begin van elke vrijdagavond (rond 22.30) arriveren ze op het Doormanplein en daarbij valt op dat velen van hen rugtassen bij zich hebben, daarin bevind zich de drank die ze zelf hebben meegenomen. Sommigen van hen houden de drank in de tas, anderen verstoppen dit in bosjes, bomen, goten van huizen of in de flats aan de Oude haven. (…) Uiteraard blijven alle flessen ergens achter in die buurt en worden de volgende dag door de bewoners weer opgeruimd.

Vernielingen

De grote groepen jongeren gedragen zich baldadig, naast lawaai worden er regelmatig in de nacht kleine vernielingen aangericht in tuinen en uiteraard wordt er op grote schaal in de omgeving wild geplast, met glaswerk gegooid, soms een ruit ingegooid, aangebeld bij bewoners en ook overgegeven door overmatig drankgebruik. Ook is gesignaleerd dat deze jongeren CO2 patronen “snuiven” middels ballonnen. De laatste maanden hebben we ook geconstateerd dat groepen jongeren zich op de daken van de flats aan de Oude haven rondlopen (met drank op). Dit alles duurt tot ongeveer 02.30 op zaterdagochtend.

Politie

Leden van de bewonersvereniging hebben regelmatig contact met de politie vanwege de overlast: “Helaas is er een 15 jarige gisteren (Vrijdag 18 september 2015) met alcoholvergiftiging afgevoerd met een ambulance naar het ziekenhuis, maar dat is iets wat we als bewoners al langere tijd hebben zien aankomen. We hebben de indruk dat dit het afgelopen jaar een steeds groter probleem is geworden. Er is over dit probleem steeds goed contact met de Politie  maar ons is gebleken dat de inzet niet altijd gegarandeerd is door capaciteitsgebrek.

Boerhaavelaan

Dezelfde nacht werd er overigens uit ‘baldadigheid’ een stukje verderop, aan de Boerhaavelaan, een lantaarnpaal over de weg gesleept:

Foto: Archieffoto Doormanplein, Barendrecht

« | »