JOTA Toren, Scouting Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s + Video] Dit weekend doen scoutingverenigingen van over de hele wereld mee aan de JOTA: Jamboree On The Air. Leden van de scouting werken samen met zendamateurs om met een eigen antenne contact te leggen met andere scoutinggroepen.

In Barendrecht hebben de Beelaerts van Blokland een 20 meter hoge toren gebouwd met bovenin een antenne. De toren steekt net boven de bomen uit en is te zien vanaf de Henry Dunantlaan. Vorig jaar stak de toren nog 6 meter hoger boven de bomen uit. Dankzij een vriendelijke scout, die de BarendrechtNU action cam mee naar boven nam, kun je hier ook enkele beelden van bovenaf bekijken.

Toren beklimmen

De scouts hebben vandaag (Zaterdag 17 oktober 2015) in groepjes contact gezocht met andere scoutingverenigingen in de buurt, in Nederland of met andere landen. Tijdens het zenden was een ander groepje zich al aan het voorbereiden om de toren te beklimmen. Gedurende de dag zijn de scouts met een lange trap naar boven geklommen om vervolgens uitzicht te hebben over een groot deel van Barendrecht. Na afloop werden de scouts met een kabel in het midden van de toren naar beneden gehaald.

Communicatie

In het gebouw van de scouting waren twee communicatieruimtes ingericht: één voor contact met scoutingverenigingen in de regio (degene die de hoge antenne in Barendrecht konden ‘zien’). In de andere ruimte werd gebruik gemaakt van andere technieken waardoor er in theorie met ieder land ter wereld contact kan worden gemaakt.

De scouts kwamen onder andere in contact met een scoutinggroep uit Rijswijk. Na jezelf bekend te hebben gemaakt als de scoutinggroep van Barendrecht kwam het gesprek op gang: Wat is je naam, hoe oud ben je, hoe heet jullie scouting, wat zijn je hobby’s en ga zo maar door. De scouts leerden elkaar op deze manier kennen zonder elkaar daadwerkelijk te zien.

Friesland, België en Engeland

Andere groepen hadden vanochtend (Zaterdag 17 oktober 2015) al contact gelegd met scouts uit Friesland en een scoutingvereniging net over de Nederlands-Belgische grens. Later in de middag werd er nog contact opgezet met Reading in het United Kingdom (ten westen van Londen).

 Bekijk hier meer artikels uit de categorie Verenigingen


Video: JordiFun, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »