Carnisselande, Barendrecht (Portlandsebaan, keerlus tram)

BARENDRECHT – Een meerderheid van de gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om te onderzoeken hoe een beleggersverbod in “één of meerdere gebieden” in Barendrecht kan worden ingesteld. De motie werd ingediend door Echt voor Barendrecht (EVB) en mede-indiener ‘Fractie Winnie Hofland’.

Het college moet nu voor het eind van het jaar één of meer voorstellen maken om een verbod te realiseren voor beleggers. De gemeenteraad kan dan op een later moment -na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar- hierover een besluit nemen. De keuze wordt dus vooruit geschoven, het college moet alleen voorstellen voorbereiden zodat de raad erover kan beslissen. De “mogelijkheden, kansen, risico’s en kanttekeningen” moeten al na het zomerreces worden gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Woningmarkt

Lennart van der Linden (EVB) lichtte de motie toe in de gemeenteraadsvergadering (van 6 juli): “De huizenmarkt is een gekkenhuis, ook in Barendrecht. Er staan amper 100 huizen te koop en slechts één onder de drie ton. In deze markt is zwaar overbieden inmiddels de standaard, starters moeten daarbij helaas ook steeds vaker opbieden tegen vastgoedbeleggers die op zoek zijn naar een lucratief rendement. Dat moet stoppen, wij willen niet dat Barendrechters die een woning willen kopen tegen beleggers moeten opbieden.

Aan een soortgelijk beleggersverbod wordt ook al gewerkt in Rotterdam. Het verbod zorgt ervoor dat woningen niet zomaar mogen worden verhuurd, hier is dan bijvoorbeeld eerst een vergunning van de gemeente voor nodig. Het feit dat hieraan wordt gewerkt in Rotterdam is voor EVB ook een argument om naar een dergelijk verbod te kijken in Barendrecht, anders zou Barendrecht last kunnen krijgen van het waterbedeffect: Beleggers kunnen dan niet meer terecht in Rotterdam en zoeken dichtbij naar een alternatief, zoals Barendrecht.

Wethouder Proos gaf in zijn reactie aan dat het aantal beleggers op de woningmarkt in Barendrecht de afgelopen jaren stabiel is gebleven tot “mogelijk zelfs een lichte daling.

Stemming

Bij het in stemming brengen van de motie gaf de SGP/CU fractie een verklaring op hun stem tegen het voorstel: “Wij vinden het onzorgvuldig om nu al zware marktbeperkingen voor te bereiden” De partij wil de ambtelijke capaciteit inzetten om meer woningen toe te voegen in plaats van meer bureaucratie. In het debat gaven ook het CDA en de PvdA aan niet positief tegenover het voorstel te staan. De VVD twijfelde nog. De PvdA heeft uiteindelijk toch voor de motie gestemd.

GroenLinks stemde voor de motie: “Het zou een goed middel kunnen zijn, maar dan moeten we het wel goed toepassen” De partij vraag het college daarom ook aan analyse te maken van hoe het beleggersverbod elders in Nederland wordt ingezet.

  • Stemmen voor de motie: D66, EVB, GroenLinks, PvdA en Fractie Winnie Hofland
  • Stemmen tegen de motie: CDA, SGP/ChristenUnie en VVD


Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek



« | »