Raadszaal gemeentehuis Barendrecht 2014

BARENDRECHT – [Foto’s + Video] Gisteravond (Maandag 24 maart 2014) is tijdens een openbare bijeenkomst met alle donderdag te installeren raadsleden gekozen om Simon Zuurbier (voormalig VVD wethouder en lijstduwer van EVB) als informateur aan te stellen. Deze informateur met twintig jaar lokale bestuurlijke ervaring gaat met alle zeven politieke partijen praten om te inventariseren wat de mogelijkheden voor een te vormen coalitie zijn.

In eerste instantie wordt onderzocht met welke partijen EVB een coalitie zou kunnen vormen: aangezien zij de grootste partij zijn hebben zij het initiatief in de formatie.

Informateur

De voorgedragen informateur Simon Zuurbier heeft een ruime bestuurlijke achtergrond in Barendrecht, zowel als raadslid als wethouder. Onder zijn leiding is onder andere het CO2 dossier door de gemeente voortvarend en met goed gevolg opgepakt. Zijn opdracht als informateur is partijen te vinden die met een meerderheid in de raad in staat zijn een stabiele coalitie te vormen die in lijn is met de verkiezingsuitslag. Uiterlijk 9 april of zoveel eerder als mogelijk zal de informateur tijdens een openbare bijeenkomst zijn rapport presenteren.

Verkiezingsuitslag

Traditiegetrouw mag de grootste partij het voortouw nemen bij de coalitievorming. In dit geval is dit EVB, die met 9 zetels op 19 maart de winnaar van de lokale verkiezingen is geworden. Zij moeten een coalitie gaan vormen die met elkaar tenminste 15 van de 29 stemmen in de gemeenteraad vertegenwoordigt. In theorie kan dit met een combinatie van minimaal 3 partijen.

Vervolgproces

Nadat de EVB erin geslaagd is coalitiepartijen te vinden en een coalitieakkoord te sluiten gaan de partijen met elkaar een coalitieprogramma schrijven. Hierin komen de voor deze partijen belangrijkste onderwerpen aan bod. Vervolgens gaan de partijen samen een college vormen. Vragen die daarbij beantwoord gaan worden zijn: wie wordt per partij de wethouder en welke wethouder gaat welke portefeuille op zich nemen?

Afscheid oude college

Zolang er geen nieuw college is geformeerd blijft het huidige college in functie. Mogelijke datum voor de installatie van het nieuwe college is 27 mei. Eventueel wordt een extra raadsvergadering uitgeschreven. De datum van deze installatie is afhankelijk van de snelheid van het formatieproces.

Video: Opening door EVB lijsttrekker Dirk Vermaat tijdens de eerste openbare vergadering van de nieuwe raad.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek


Video: JordiFun, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »