Bord Gemeente Barendrecht

BARENDRECHT – De gemeenteraad van Barendrecht stelde gisterenavond in de raadsvergadering de notitie ‘Van Vergunninghouder tot Barendrechter’ vast. Deze notitie omschrijft het beleid dat de gemeente voert bij de huisvesting van vergunninghouders. Uitgangspunt daarin is dat iedere vergunninghouder zo snel mogelijk in staat is om zelfstandig te kunnen functioneren in de Barendrechtse samenleving.

Door de grote toestroom van vluchtelingen in Nederland, heeft het Rijk alle gemeenten een taakstelling gegeven om een aantal vergunninghouders te huisvesten. Dat geldt ook voor Barendrecht. Wethouder Lennart van der Linden: “Maar we zorgen in Barendrecht niet alleen voor de huisvesting van vergunninghouders, we maken ook werk van de integratie van deze nieuwe Barendrechters. De Stichting Vluchtelingenwerk en het Platform opvang vergunninghouders/ vluchtelingen leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Creatieve oplossingen

Naast de huisvesting van vergunninghouders, blijft ook toereikende huisvesting voor eigen inwoners onverminderd belangrijk. Van der Linden: “we zoeken daarom naar creatieve oplossingen. Bijvoorbeeld door huisvesting voor vergunninghouders te combineren met de huisvesting van starters, studenten en andere Barendrechters.” Het aanbieden van een huis is stap 1. Vervolgens is het belangrijk dat vergunninghouders in Barendrecht goed worden opgevangen. “Samen met professionele organisaties, vrijwilligers en inwoners zorgen we ervoor dat de vergunninghouders zich zo snel mogelijk thuis voelen. Door snel Nederlands te leren spreken, maar vooral ook door snel aan het werk te gaan. Zodat een vergunninghouder snel een Barendrechter wordt”, zegt van der Linden.

Acht uitgangspunten

De notitie bevat acht uitgangspunten voor integratie en participatie van vergunninghouders. Eén daarvan is ‘Handen uit de mouwen!’, want werk is het beste integratiemiddel. Een ander uitgangspunt gaat over woonruimte. Van der Linden: “Deze is schaars en daarom willen we niet dat alleenstaande vergunninghouders te lang in een eengezinswoning wonen.” De acht uitgangspunten zijn:

  1. Woonruimte is schaars en wordt efficiënt benut
  2. Maatschappelijke begeleiding door middel van integraliteit en maatwerk
  3. Integreren doen we samen
  4. In Barendrecht doe je direct mee
  5. Handen uit de mouwen!
  6. Schuldhulpverlening: voorkomen is beter dan genezen
  7. Beheersing van de Nederlandse taal is essentieel om mee te doen
  8. Communicatie: zorgvuldig en interactief


Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »