Leerlingen Smitshoek groep 7 mogen één miljoen verdelen (Barendrecht)

BARENDRECHT – [Foto’s] Op vrijdag 28 februari nam groep 7 van juf Clarinda van CBS Smitshoek deel aan een speciaal voor en door hen georganiseerde gemeenteraadsvergadering in het gemeentehuis. De leerlingen, verdeeld over zes eigen politieke partijen, hadden samen 1 miljoen te besteden in de gemeente.

Door goed onderhandelen en debatteren kwamen de leerlingen uiteindelijk tot drie voorstellen die door een meerderheid gesteund werd. De wens een raadsvergadering te houden startte aan het begin van het schooljaar met het praten over leefbaarheid in de wijk.

Eigen partijen

De kinderen vormden zes politieke partijen, met ieder hun eigen partijidealen. Uit diverse namen waren al idealen af te leiden: MIP (Masters in Politiek), APP (Anti Pesten Partij), PvdN (Partij van de Natuur), SRP (School Rechten Partij), PvdG (Partij voor de Gelijkheid) en PvdND (Partij voor de Natuur en Dieren).

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de raadsvergadering hebben de Smitshoek leerlingen per politieke partij eigen programmapunten opgesteld. Vervolgens hebben ze een heuse commissievergadering gehouden, waarin de diverse bestedingswensen naar voren kwamen. De wensen varieerden van maatregelen tegen pesten op school tot bomen terugplaatsen na het aanleggen van een snelweg.

Raad en resultaat

Onder leiding van loco burgemeester Jeroen Gebben, die voorzitter was van de gemeenteraad, werd er stevig gedebatteerd. Uiteindelijk werd het miljoen met meerderheid van stemmen verdeeld over drie voorstellen: een buurthuis voor gehandicapten en werklozen, arme kinderen recht op school en meer natuur- en leefgebieden voor de dieren.

De leerlingen van groep 7 werden begeleid door de wijkregisseurs van wijkregie, Arjen van Breugel en Martin Wildeboer.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »