“Challenge Day Over de Streep” maakt veel emoties los bij leerlingen en personeel Focus Beroepsacademie (Barendrecht)

BARENDRECHT – [Foto] Dinsdag 14 januari, 7.30 uur. Zenuwachtige leerlingen en personeelsleden stappen in de drie bussen die klaarstaan om op weg te gaan naar Amsterdam. Daar vindt de Challenge Day van het tv-programma Over de Streep plaats.

Na een email van één van de 2e klas mentoren aan het programma is het tweede leerjaar van de Focus Beroepsacademie in Barendrecht uitgekozen om mee te doen aan het programma Over de Streep van de KRO. In november jongstleden hebben Arie Boomsma en de makers van het programma de school bezocht om leerlingen te interviewen en een indruk te krijgen van de sfeer op school. Dit was al geweldig, maar het belangrijkste onderdeel van het programma is de Challenge Day. Dit vond plaats op 14 januari.

“Je staat niet alleen”

Tijdens Challenge Day worden leerlingen uitgedaagd om verborgen gevoelens naar elkaar uit te spreken. De methode houdt jongeren een spiegel voor, schudt ze wakker en creëert onderling begrip. Maar vooral inspireert de methode tot positieve verandering, beginnend bij jezelf. Leerlingen durven tijdens Challenge Day emoties en ervaringen met hun medescholieren te delen, waar ze nog nooit met iemand over hebben gesproken. Niet gemakkelijk, maar ze merken al snel dat ze niet alleen staan. Niet meer. Veel indruk maakt het onderdeel waarbij alle leerlingen zich verzamelen aan één kant van een blauwwitte streep, waarna ze worden geconfronteerd met soms indringende vragen. In antwoord op deze vragen blijven leerlingen staan, of stappen over de streep. Ook op enkele Nederlandse scholen leidde met name dit onderdeel tot enorme doorbraken.

Emoties

Ook bij de leerlingen van het tweede leerjaar en het personeel van de Focus Beroepsacademie maakt de Challenge Day veel indruk. Leerlingen en medewerkers durven écht zichzelf te laten zien. Er komen een hoop emoties los. Wat op televisie al indrukwekkend is, maar in werkelijkheid nog veel indrukwekkender blijkt, is het onderdeel waar het om gaat: het over de streep gaan. Het gehele onderdeel vindt plaats in stilte, wat misschien wel maakt dat emoties nog heftiger beleefd worden. De leerlingen voelen zich gesteund door medeleerlingen en docenten. Dit gebeurt door middel van een handgebaar. Het is werkelijk overweldigend.

Toekomst

Aan het eind van de dag mogen leerlingen uiten wat hun wens is om de sfeer in school nog beter te maken. Ze zoeken die wens vooral bij zichzelf. “Beter nadenken over wat ze tegen anderen zeggen”, “Beter inschatten wat woorden met een ander doen”, “Minder schelden”, zijn zomaar wat wensen die genoemd zijn op de Challenge Day. Leerlingen en docenten gaan met elkaar voor een nog betere toekomst.

Geweldig

Het was een enerverende, emotionele, uitputtende en indrukwekkende dag die in één woord geweldig te noemen is. Ergens in mei 2014 zal de uitzending op tv te zien zijn. Focus Beroepsacademie is een heel speciale ervaring rijker!


Foto door Arie Boomsma (presentator Over de Streep) tijdens de opnamen:
Posted using Mobypicture.comBekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »