Techniekfestival voor leerlingen van Barendrechtse basisscholen

BARENDRECHT – [Foto’s] Afgelopen dinsdag vond het techniekfestival voor ruim 350 leerlingen van de basisscholen in Barendrecht. De leerlingen kwamen kwamen snuffelen aan verschillende technische workshops. De middag werd georganiseerd door de gemeente Barendrecht en Stichting Onderwijs Bedrijfsleven Barendrecht (SOB).

Zo bestuurden de leerlingen de robots van het technasium Dalton Lyceum, zetten een expansievat op druk bij Reflex, leerden alles over koelsystemen bij Coolmark, maakten zelf een metalen ophaalbruggetje bij GKB, liepen rond in een virtual reality wereld in De Technobiel, zaten in een BMW I8 bij Jer. de Fonkert, lieten een autootje op een zoutoplossing rijden bij Shell, maakten een pop van pvc/buizen bij Kraaijeveld, werkten met Siemens aan de stad van de toekomst, soldeerden met branchevereniging OTIB, maakten vogelhuisjes bij de MaakOTheek en er werd een ethernetkabel gemaakt bij Focus Beroepsacademie.

Enthousiasme

De leerlingen waren erg enthousiast en vroegen “mogen we dit iedere week doen?” Ook de begeleidende docenten en deelnemende ondernemers zijn erg tevreden over het initiatief. Teun Kraaijeveld (Kraaijevelds aannemingsbedrijf) op wiens bedrijf het festival werd gehouden: “Wij vinden het erg belangrijk om ons prachtige vak te laten zien aan de leerlingen. Het zou mooi zijn dat ze vandaag (Vrijdag 28 september 2018) zo leuk vonden, dat ze een carrière in de techniek gaan overwegen! Binnen het Barendrechtse bedrijfsleven zijn ze in ieder geval van harte welkom!

FirstTechChallenge

Het Dalton Lyceum was tijdens het festival vertegenwoordigd met het FirstTechChallenge-team. Cas, Frank, Max en Thomas (foto, rechts boven) hielpen de leerlingen van groep 8 met het programmeren van robots. Het moeilijkst vonden de leerling-begeleiders om de achtste groepers niet te veel voor te zeggen: “Bij technasium hebben we geleerd dat je hulpvragen moet stellen en niet moet voorzeggen, maar dat is lastiger dan je denkt”, was een van de opmerkingen.

Docent-begeleider Stefan Lobbezoo heeft de techniekdag ook gebruikt om te netwerken met de aanwezige bedrijven. Het Dalton Lyceum is namelijk altijd op zoek naar bedrijven met interessante opdrachten voor het technasium, maar ook naar bedrijven die hun deuren willen openstellen voor tieners die bezig zijn met hun studiekeuze voor het MBO.

Foto’sBekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »