Debatteam Dalton Lyceum strand in kwartfinale van ‘Op weg naar het Lagerhuis’

BARENDRECHT – De debaters van Dalton Barendrecht hebben hun zegetocht in de kwartfinale van ‘Op weg naar het Lagerhuis’ moeten beëindigen. In de tv-studio van VARA-BNN op het Mediapark in Hilversum trad het team van Dalton Barendrecht op 24 maart aan tegen het Stellingwerf College uit Oosterwolde. De debatten verliepen niet zoals de debaters hoopten en uiteindelijk mocht het team uit Oosterwolde naar de halve finale.

Goed voorbereid

Na een gedreven voorbereiding met argumenten bij de vooraf verstrekte stellingen voor deze dag was iedereen ontzettend gemotiveerd om opnieuw voor de winst te gaan, maar de debatten verliepen anders dan we hoopten. Tijdens deze rondes wisselden beide teams een aantal stekeligheden uit. Weer een les geleerd waar bij volgende debatten op gelet moet worden.

Lastige debatreeks

Bij het eerste debat luidde de stelling: ‘Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zouden hun directeur maximaal 20 keer zoveel moeten betalen als de laagst betaalde werknemer.’ Het DLB kreeg de opdracht vóór deze stelling te zijn en beide teams brachten hun argumenten met verve naar voren. In het een-tegen-een-debat was de stelling ‘NPO-3 moet worden opgeheven.’ Uitgaande van de lage scores bij de kijkcijfers had één van de leerlingen de lastige taak om tegen deze stelling te zijn.

De laatste stelling, het 360-graden-debat met de wisselingen om zowel voor als tegen de stelling met argumenten te komen, was bijzonder lastig: “Artsen moeten de mogelijkheid krijgen om patiënten te weigeren te behandelen wanneer er sprake is van ongezonde leefstijl.’ Bij deze stelling ging de partijen met hun argumenten hard tegen elkaar in. Hierna was het gespannen uitkijken naar het oordeel van de jury.

Prestatie

Het oordeel van de jury was duidelijk: Dalton Barendrecht kwam in deze kwartfinale te kort op een aantal punten. De debaters waren teleurgesteld, maar terugkijkend op de debatreeks van ‘Op weg naar het Lagerhuis’ van dit schooljaar zijn ze zeer tevreden, want het is en blijft een bijzondere prestatie om te eindigen bij de beste zestien teams van ons land.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »