Debatteam Dalton Lyceum wint provinciale voorronde ‘Op weg naar het Lagerhuis’

BARENDRECHT – [Foto’s] Het debatteam Van het Dalton Lyceum Barendrecht is vorige week donderdag winnaar geworden van de voorrondes Op Weg Naar Het Lagerhuis van de provincie Zuid-Holland. Aanstaande donderdag mag het team meedoen aan de landelijke achtste finale deelnemers voor de zestien winnaars van de provinciale voorrondes.

Voorafgaand aan de eerste debatronde viel daltonleerlinge Glenda Owusuah in de prijzen met de beste provinciale V-rede, een speech die, zoals de naam laat zien, in het teken staat van maatschappelijke vrede en veiligheid. Hiervoor mocht ze het boek Speeches that changed the world in ontvangst nemen.

Winst

Na drie gewonnen debatrondes tegen het Stanislas College (Delft), Willem de Zwijger College (Papendrecht) en Calvijn Groene Hart (Barendrecht) plaatste het debatteam van Dalton Barendrecht zich voor de halve finale. Hier trof het de debaters van het Visser ’t Hooft Lyceum (Leiden). Na de winst bij dit debat was in de finale het team van het Stedelijk Gymnasium (Leiden) de tegenstander. De drie spannende debatten die volgden, sloot het team van het Dalton Lyceum Barendrecht succesvol af. Winst in de provincie.

Debatrondes

In de eerste ronde waren de V-rede, het vaste-rollen-debat en het 360-gradendebat de debatonderdelen. Het Dalton won deze ronde met een klein verschil. In de tweede en derde ronde debatteerde van elke school een debater in een 1-op-1-debat. In de tweede ronde waren de teams opnieuw aan elkaar gewaagd, maar ging de winst opnieuw naar het Dalton. De derde ronde werd met een groot verschil gewonnen, maar de debaters van dit team waren jonger dan de leden van de meeste scholen.

Ook het vaste-rollendebat tegen Visser ’t Hooft was lastig, maar na de winst mochten de debaters van het DLB naar de finale voor opnieuw een mooie debatronde tegen het sterke Stedelijk Gymnasium. Bij het oordeel van de jury bleef het tot het laatste beoordelingspunt spannend. Beide teams sleepten drie punten in de wacht, maar het laatste punt ging naar het Dalton. Na uitzinnige uitingen van vreugde kreeg Dalton Barendrecht de beker uitgereikt.

Stellingen

De debatstellingen van dit jaar sloten goed aan met onderwerpen die dicht bij de jongeren staan, zoals Nederlandse scholieren missen ambitie. Daarnaast waren maatschappelijke stellingen vertegenwoordigd: Vluchtelingen in de Europese Unie moeten worden verdeeld onder de lidstaten aan de hand van het BNP per lidstaat en Het ‘ja, tenzij’ donorsysteem dient in Nederland te worden ingevoerd. Een heikel provinciaal onderwerp ontbrak evenmin in de stelling Zuid-Hollanders moeten windmolens omarmen in plaats van ertegen te protesteren.

Foto’sBekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »