Bedrijfsongeval bij IKEA Barendrecht (Hamburg)

BARENDRECHT – Aanstaande zondag houdt een werknemersdelegatie van zo’n 35 IKEA-werknemers een ‘terugroepactie’ bij de IKEA-vestiging in Barendrecht. De medewerkers willen dat IKEA het huidige cao-akkoord nietig verklaart en opnieuw met FNV Handel gaat onderhandelen over een betere cao.

Een product dat niet voldoet wordt door IKEA teruggehaald. Wij willen dat het akkoord ook wordt teruggeroepen, het is slecht voor onze portemonnee en ons welzijn’, stelt Jet Polak van Swieten IKEA-medewerker en FNV-lid. Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator FNV, is zondag ter plekke om haar steun te betuigen aan de actie.

Onrust

Inmiddels groeit de onrust onder de IKEA-medewerkers over de effecten van het cao-akkoord. Beldsnijder: ‘We hebben al veel klachten en vragen ontvangen van leden. En werknemers zijn zelf met een petitie gestart om IKEA op te roepen het akkoord te herroepen en weer met ons aan tafel te gaan.

Toeslagen

Eind juni bereikte het woonwarenhuis een cao-akkoord met de WIM, een categorale bond die in 1992 door IKEA zelf werd opgericht. FNV Handel tekende niet, ‘want IKEA kwam niet tegemoet aan onze eisen voor meer echte banen, meer werknemers om de werkdruk op de werkvloer te verlichten en het intact houden van de toeslagen en de pensioenregeling. Dankzij de eigen IKEA-bond ligt er nu een cao waarin de toeslagen voor werken op koopavonden en op zaterdag sterk worden versoberd’, verklaart Marian Beldsnijder van FNV Handel.

IKEA heeft 13 vestigingen in Nederland waar in totaal circa 5.000 mensen werken.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Ondernemen« | »