Nieuwe historische video's: Verbouwing Borgstede 1982 (Barendrecht)

BARENDRECHT – [Video] Sinds de melding dat de lange documentaire over de Geschiedenis van de Post bij boekhandel Berkman te koop is, zijn er op het weblog met films over het verleden van Barendrecht basromeijnfilms, alweer drie nieuwe films geplaatst die daar gratis te bekijken zijn. Een daarvan is slechts een paar dagen geleden gereed gekomen.

40 jarig jubileum van Meester Den Hollander (1961)

Dit is gefilmd in de toenmalige Groen van Prinsterer school, het gebouw dat we nu kennen als “Het Trefpunt”. De beelden van dit feest zijn opgeknapt en tot een korte versie gemonteerd, waarna Rien den Hollander, de jongste zoon, commentaar heeft ingesproken. Hierbij bleek dat hij nog veel namen van bezoekers en schoolpersoneel wist te noemen. Het was een feest dat bestond uit een receptie, een feest voor en door de schoolkinderen en een feestavond voor ouderen en oud leerlingen die daarbij ook zelf optraden.

Het is niet bekend wie de filmcamera hanteerde, maar omdat er af en toe een draadje wol in de lens zichtbaar is, is het waarschijnlijk dat het de camera was van Jst. Hooijmeier van de gelijknamige fabriek. Hij komt echter zelf ook in beeld.

Verbouwing en uitbreiding Bordstede (1982-84)

Een documentaire op basis van het filmverslag dat mevrouw N. Dekker indertijd maakte van deze voor de bewoners zeer turbulente periode. Naast de bouwwerkzaamheden maakte zij opnamen van de bewoners, de tijdelijke wisselwoningen, de kerstviering, de dagelijkse gang van zaken, de officiële ingebruikneming en de feestavond voor de bewoners. In 2011 mocht ik deze opnamen restaureren en opnieuw monteren. Toen heeft zij samen met interviewer Alfred Kooijman het commentaar ingesproken. Het resultaat is een onderhoudende film met een alleraardigste inkijk in het leven in en om Borgstede tijdens deze periode.

Barendrecht een “Beschermd Dorpsgezicht” (2009)

Een kort filmpje dat Bas Romeijn in 2009 maakte ter gelegenheid van het verkrijgen van de status “Beschermd Dorpsgezicht” voor de oude dorpskern.

Basromeijnfilms

Bij elkaar is er een leuke variatie aan nieuwe onderwerpen toegevoegd zijn aan de website basromeijnfilms.blogspot.nl. Het aantal bezoekers van deze website groeit snel, vooral doordat veel bezoekers het webadres via Facebook en Twitter doorgeven aan familie en bekenden. Inclusief de bezoekers via Youtube, zijn de eerste drie maanden dat de website bestaat, de filmpjes al meer dan 35 keer per dag afgespeeld. Bezoekers kunnen zich op de website ook aanmelden. Die krijgen dan automatische een melding per e-mail als er weer een nieuw filmpje geplaatst is.

Zie: basromeijnfilms.blogspot.nlBekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »