Video: Van Gebr. Zwaal naar Zwaalweg, verandering van de 1e Barendrechtseweg

BARENDRECHT – [Video] Het stukje van de 1e Barendrechtseweg vanaf de gemeentegrens tot de A15 is door de bouw van het spoorwegknooppunt voor de Betuwespoorweg en HSL, onherkenbaar veranderd. Ooit stond aan het begin de grote winkel van de Gebr. Zwaal, waar niet alleen meubelen, maar letterlijk alles aan huisraad te koop was en verderop een manege en aan beide zijden van de weg mooie huizen en villa’s.

Toen dat alles gesloopt moest worden heeft Leo den Otter het trieste beeld van de leegstaande panden met zijn videocamera gefilmd en kreeg Bas Romeijn deze opnamen. Die wilde het gebruiken in een retrofilm over de Gebr. Zwaal, maar had daarvoor te weinig materiaal. Een oproep op Facebook gaf heel veel reacties, waaruit bleek dat veel mensen goede herinneringen hadden aan de winkel van Zwaal, maar het leverde geen extra beeldmateriaal op. Zelfs geen foto over de tijd dat het er razend druk was. In 1963 stonden er namelijk rijen Rotterdammers bij de winkel om daar Jerrycans met Barendrechts water te vullen omdat er in Rotterdam alleen zout water uit de kraan kwam.

Video

Bas heeft de opnamen van Leo den Otter nu een commentaarloos filmpje gebruikt dat de verandering in beeld brengt: “Aan de hand van een wegenkaart zien we de verandering in de loop van de Barendrechtseweg, de panden die klaar staan voor de sloop, beelden van de brand die de winkel van Zwaal volledig verwoeste en nieuwe bebouwing tot aan de nieuw gecreëerde Zwaalweg.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »