Tentoonstelling ‘200 jaar staat der Nederlanden’ geopend in Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s+ Video] Burgemeester Jan van Belzen heeft vrijdag 27 september in d’Ouwe School de tentoonstelling ‘200 jaar staat der Nederlanden’ geopend.

De Historische Vereniging Barendrecht werkt bij deze tentoonstelling samen met de collega-verenigingen in Ridderkerk, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. De Barendrechtse tentoonstelling legt de nadruk op de tijd van de koningen Willem I en Willem II. De andere verenigingen nemen een ander deel van het tijdperk voor hun rekening.

De burgemeester opende de tentoonstelling in stijl: door het voorlezen van de inhuldigingsrede van Koning Willem I. Er is wat verwarring over het jaar waarin Willem I koning werd. Van Belzen legde dat de aanwezigen helder uit. Hij is dan ook oud-leraar geschiedenis. ”Van 2013 tot 2015 vieren we het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Het begon in 1813, toen Nederland, na de Franse overheersing, zijn vrijheid herkreeg. In november van dat jaar zette de Prins van Oranje, de latere Koning Willem I der Nederlanden, voet op Nederlandse bodem om het land te komen besturen. Op 30 maart 1814 werd hij in de Nieuwe kerk in Amsterdam ingehuldigd als soeverein vorst. Toen hij in maart 1815 de titel Koning der Nederlanden aannam, was daarmee het Koninkrijk der Nederlanden een feit.”

Op de tentoonstelling wordt met foto’s, oude schoolplaten en ander materiaal getoond hoe het land en het dorp Barendrecht er in die tijd uitzagen. Wat betreft Barendrecht is er uit de periode van Willem I en Willem II één mysterie overgebleven. Het dorp werd veertig jaar lang bestuurd door burgemeester Pleun de Raadt. Maar van deze man is geen portret bewaard gebleven. Van hem hangt dan ook een silhouet op de tentoonstelling.

Bij de tentoonstelling heeft Bas Romeijn een dvd gemaakt. In 46 minuten heeft deze aan de hand van veel historische beelden een overzicht van de geschiedenis van het koningshuis. Romeijn heeft al een hele serie dvd’s samengesteld voor de Historische Vereniging Barendrecht. Voor deze maakte hij gebruik van materiaal dat de vereniging zelf bezig, zoals oude foto’s. Hij kon ook gebruik maken van filmbeelden die het koninklijk huis op internet heeft geplaatst.

Van de dvd zijn al enkele honderden exemplaren in omloop. Ze zijn door de historische verenigingen van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht uitgereikt aan hun leden. De dvd is hier te koop en kost 10 euro. Bekijk de promotievideo van de film.

De expositie is de komende weken nog iedere zaterdag te bezoeken tot 16 november.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: 39BasR, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Roroba (PR), BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »