Brandweerwedstrijd: Brandstichtende maniak in schoolgebouw Hoeksteen aan de Kruidentuin

BARENDRECHT – [Foto’s + Video] De brandweer van Barendrecht organiseerde vandaag (Zaterdag 11 april 2015) een brandweerwedstrijd. Aan deze wedstrijd deden 10 brandweerploegen mee uit de veiligheidsregio’s Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid. De eerste ploeg werd vanochtend (Zaterdag 11 april 2015) om zeven uur op de kazerne van Barendrecht verwacht, de prijsuitreiking was vanavond (Zaterdag 11 april 2015) om zes uur: een drukke dag dus.

Brandweerwedstrijden

De wedstrijd voor de brandweer bestond uit een scenario waarbij de brandweerlieden hun taken zo goed mogelijk (volgens de regels) moesten uitvoeren. Een jury volgde de hele incident aanpak op de voet om te bekijken of ze het ‘volgens het boekje’ deden. Om het zo realistisch mogelijk te maken werd er stevig geacteerd door gespeelde politie en de dader/het slachtoffer.

Gedurende de dag werden de 10 deelnemende ploegen ‘gealarmeerd’ voor een incident in het oude gebouw van de Hoeksteen aan de Kruidentuin. Bij aankomst troffen ze in de hal van het gebouw een ruimte aan die vol met rook stond, de deur was echter op slot.

Brandstichtende kraker

De vraag is vervolgens: Hoe kan de brandweer deze situatie zo goed mogelijk aanpakken. Trappen ze de deur gelijk in, gaan ze zagen of gebruiken ze een stormram? In het scenario konden zowel de politie als de brandweerlieden geen contact leggen met de persoon in de ruimte met rook. De man in de ruimte vol rook sloeg wartaal uit, volgde aanwijzingen niet op en zat met vuur te spelen. Op een bepaald moment moest de brandweer snel handelen: De kraker is door de rook een trap opgegaan en heeft op de bovenverdieping spullen in brand gezet.

Kettingzaag

Tijdens de inzet van brandweer Oud-Beijerland kozen ze voor de kettingzaag om de deur te openen. Uiteraard nadat de rest van het gebouw was gecontroleerd, alternatieve doorgangen waren gezocht en gecheckt was of er niemand achter de deur stond. Toen ging het snel: Een gaatje in de deur, naar binnen kijken, controleren, en vervolgens de hele deur eruit zagen (zie video).

Brandwonden

De kraker die brand had gesticht had snel hulp nodig, hij lag boven in een ruimte vol rook. Hij is hieruit bevrijd door de brandweer en heeft zijn brandwonden buiten bij de brandweerwagen gekoeld. Vervolgens werd hij opgevangen door ambulancepersoneel. Ondertussen was de brandweer nog druk bezig met het blussen van het vuur en het controleren van het gebouw.

Uitslag

  1. Nieuw Beijerland
  2. Oud Beijerland (video)
  3. Strijen

Deze top-3 ploegen gaan door naar de volgende ronde.

Andere prijzen waren er voor:

  • Beste waterploeg: Ooltgensplaat
  • Beste aanvalsploeg: Oud Beijerland
  • Beste voertuigbediener: Hardinxveld Giessendam
  • Beste bevelvoerder: Nieuw Beijerland


Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Video: JordiFun, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »