Windmolen aan Watertoren in Oude Dorpskern Barendrecht

BARENDRECHT – Het energiebedrijf heeft gisteren (Dinsdag 31 maart 2015) de eerste windturbine geïnstalleerd in Barendrecht. Na veel klachten over de plaatsing van windmolens langs de A15 en Oude Maas heeft het bedrijf besloten om de eerste windmolen in het centrum te plaatsen. Een hoge paal die voor extra schaduw zorgt was niet nodig, de molen is bevestigd aan de Watertoren.

Update: Uiteraard was dit een 1 april grapje. Bedankt voor de leuke reacties.

De provincie Zuid-Holland is zeer tevreden met de snelle plaatsing van de windturbine en hoopt snel op uitbreiding. Tegenstanders van windmolens in Barendrecht zijn echter woest en bereiden tegenacties voor, de onverwachte plaatsing zal veel stof doen opwaaien volgens het actiecomité. Op het moment van schrijven liep het nog geen storm met het aantal deelnemers voor de protestactie.

Bezetting Watertoren

De tegenstanders van windmolens zijn momenteel in beraad over hoe ze een statement kunnen maken tegen deze windmolen. Er gaan geruchten dat tegenstanders, inclusief leden van de gemeenteraad, van plan zijn om de Watertoren te bezetten. Ze willen hiermee afdwingen dat de windmolen wordt weggehaald. “Wij gaan dit niet accepteren, we zullen ervoor zorgen dat ze de wind van voren krijgt“, aldus de actiegroep.

Windmolen goed voor centrum

Het energiebedrijf zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Het bedrijf wilde enkel de wind uit de zeilen nemen voor de Provincie, deze liep tegen veel weerstand van gemeentes en inwoners aan. Met de directe plaatsing is “veel gedoe voorkomen” volgens de energieleverancier, die overigens niet onder de indruk is van protestacties: “Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind, ze doen maar.” Ze gaan er vanuit dat de kwestie wel overwaait.

Dorpskerk en Doormanplein

De Dorpskerk is allerminst blij met de windmolen: “De kerkbel is nu alleen nog maar te horen in het centrum van Barendrecht; door de windrichting is deze inmiddels tot in Heerjansdam te horen.

De horecaondernemers op het Doormanplein hebben net weer de terrassen open kunnen stellen, maar bezoekers zitten in de slagschaduw en worden hier niet vrolijk van. “Het is op een zonnige dag natuurlijk niet vol te houden, het is alsof je in een disco staat met al dat flikkerende licht“, aldus een bezoeker van een terras aan het Doormanplein.

Spoeddebat

Het college van B&W zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de plaatsing en de oppositie heeft direct een spoeddebat aangevraagd. De raad zal vanavond (Woensdag 1 april 2015) om acht uur een spoeddebat houden in het gemeentehuis. De provincie poogt op voorhand de situatie te sussen door te stellen dat het om een storm in een glas water gaat. De raad gaat hier uiteraard niet mee akkoord en reageert verbolgen: “Hebben ze daar een klap van de molen gehad? We moeten dit project zo snel mogelijk afblazen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »