Evacuatie van Thalys te langzaam en niet volgens afspraak (Spoortunnel, Barendrecht)

BARENDRECHT – De burgemeester heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de Thalys die vorige week stil kwam te staan in de spoortunnel van Barendrecht. Ongeveer 350 reizigers hebben ruim 2,5 uur moeten wachten tot ze hun reis konden vervolgen. ProRail is een afspraak om de burgemeester direct op de hoogte te stellen van dergelijke incidenten niet nagekomen.

De burgemeester schrijft in de brief: “Aangezien er geen sprake was van enig gevaar voor de reizigers, is door ProRail besloten de normale procedures te volgen voor het ontruimen van de trein en het verder vervoeren van reizigers. De termijn van ontruimen mag doorgaans niet langer duren dan 2 uur, maar deze termijn is in dit geval niet behaald.

Locatie trein

Volgens ProRail duurde de evacuatie zo lang omdat de trein op een bepaalde locatie in de tunnel stond. Om deze locatie, zo stelt Prorail, volgens de normale procedures te bereiken zou het meer tijd hebben gekost. “ProRail benadrukt dat indien er sprake was geweest van een bedreigende situatie voor reizigers, men andere procedures had gevolgd, waardoor reizigers ook op deze locatie in de tunnelbuis in een veel sneller tempo geëvacueerd hadden kunnen worden.

ProRail weigert hulp

Pas anderhalf uur nadat de trein stil stond (rond acht uur) heeft ProRail de veiligheidsregio geïnformeerd over de uit te voeren evacuatie. “Aangezien ProRail tijdens een ‘normale’ stilstand zelf verantwoordelijk is voor die ontruiming, heeft onder andere de brandweer besloten niet ter plaatse te gaan. Uiteraard is wel ondersteuning aangeboden, maar ProRail heeft hier geen gebruik van gemaakt.

De gemeente heeft later ook nog hulp aangeboden die eveneens werd afgeslagen door ProRail. De Officier van Dienst Bevolkingszorg (OvDBz) is desondanks nog ter plaatse gegaan.

Burgemeester niet geïnformeerd

Ondanks afspraken met ProRail is de burgemeester niet direct op de hoogte gesteld van de ongeplande stilstand van de trein in de spoortunnel van Barendrecht. Ook de Officier van Dienst Bevolkingszorg van Barendrecht is niet direct geïnformeerd. Waarom dit niet is gebeurd zal later worden besproken door de burgemeester met de regiodirecteur van ProRail.

Alarmeren

Vragen die Echt Voor Barendrecht heeft gesteld zijn nog niet beantwoord. Over de problemen rond het alarmeren van ProRail personeel is dus nog niets bekend. In de brief aan de gemeenteraad wordt hier ook niet over gesproken.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »