BARENDRECHT – Op zaterdag 21 maart 2015 is het nationale compostdag. U kunt die dag op het afvalaanbiedstation (Londen 15) gratis compost afhalen. Met compost geeft u de tuin in het voorjaar extra vitaliteit. Met deze actie bedankt de gemeente haar inwoners voor de geleverde inspanning om uw tuinafval gescheiden aan te leveren.

Sinds jaar en dag kunt u uw tuinafval gescheiden aanleveren. U kunt dat doen door één keer in de twee weken uw tuinafval aan de straat te zetten. Voor veel mensen is dat gelukkig de normaalste zaak van de wereld. Het scheiden van tuinafval levert namelijk een positieve bijdrage aan het milieu. Tuinafval is waardevol; als grondstof en als brandstof. Indaver composteert het groenafval voor de gemeente Barendrecht.

Op = op

Vorig jaar maakten veel bewoners dankbaar gebruik van de mogelijkheid om een gratis zak compost op te halen. Veel bewoners kwamen zelfs speciaal daarvoor naar het afvalaanbiedstation. Anderen combineerden het met een bezoek dat zij toch al gepland hadden om hun afval gescheiden aan te bieden. Er is een beperkt aantal zakken compost beschikbaar. Wees er daarom op tijd bij, want op = op. Elk huishouden mag één zak meenemen. Het afvalaanbiedstation is op zaterdag geopend van 8.30 tot 15.00 uur. Vergeet niet uw toegangskaart mee te nemen.

Goed voor milieu

Jaarlijks zamelen wij in Nederland ruim 1,3 miljoen ton gft-afval in. Dat zijn 50.000 gevulde vrachtwagencombinaties. Via afvalaanbiedstations komt daar nog eens 2 miljoen ton groenafval bij. Deze groene reststromen leveren bijna 600.000 ton gft-compost en zo’n 700.000 ton groencompost op. Compost is perfect voor gebruik in de tuin. De natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. Het hergebruik van organisch afval heeft bovendien een positief effect op het milieu. Zo legt compost CO2 vast in de bodem, waardoor het niet vrijkomt in de lucht. Compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Daarnaast bespaart composteren geld, omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »