Brandweer oefent in spoortunnel van station Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s] De brandweer, ProRail en de ambulancedienst hebben vandaag (Zaterdag 25 oktober 2014) een gezamenlijke oefening gehouden in de spoortunnel van Barendrecht. Op het perron, in een trein en in de tunnelbuizen werd er geleerd hoe er moet worden gehandeld bij ongevallen op en rond het spoor. Hierbij werken meerdere hulpdiensten samen.

Burgemeester van Belzen, o.a. verantwoordelijk voor de veiligheid van het spoor bij Barendrecht, was samen met de Officier van Dienst Bevolkingszorg (OvDBZ) aanwezig bij de oefening. Zij zijn vanuit de gemeente Barendrecht verantwoordelijk voor de ramp- en incidentbestrijding: bijvoorbeeld voor de opvang van gewonden en communicatie naar de burgers en pers.

Meerdere oefeningen

De deelnemende brandweerkorpsen uit de regio, waaronder Barendrecht, Rotterdam en Ridderkerk, deden gedurende de dag bij meerdere oefeningen kennis op over treinongevallen. Zo werd er geoefend om slachtoffers uit een trein te halen (een dubbeldekker met trappen en smalle gangetjes), kreeg de brandweer uitleg over speciale apparatuur die ProRail inzet bij treinongevallen en werd er geoefend met de watervoorziening. Uit de naastgelegen ‘blusvijver’ bij het station kan de brandweer snel veel water bij een brand in de tunnel krijgen.

Perrons afgesloten

Doordat een intercity voor de oefening op spoor 4 was geplaatst werden de sprinters die normaal gesproken op spoor 2 en 3 stoppen verplaatst naar spoor 1 en 2. Voor reizigers was het even opletten, maar deze wijziging (die op het station meermaals duidelijk stond vermeld) zorgde niet voor problemen.

De oefening was rond vijf uur vanmiddag (Zaterdag 25 oktober 2014) weer afgelopen waarna de perrons zijn vrijgegeven.

Echte brand, Vrijenburglaan

Tijdens de oefening werd de andere tankautospuit van de brandweer van Barendrecht nog gealarmeerd. Samen met de brandweer uit Rotterdam werden ze met spoed opgeroepen naar de Vrijenburglaan voor een melding van een gebouwbrand. Dit bleek om een kleine brand te gaan, de brandweer heeft het pand geventileerd.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »