Kunstwerk Carnisselande wint nationale Staalprijs 2014 (Barendrecht)

BARENDRECHT – Wanneer u door Barendrecht loopt, fietst of rijdt, komt u bijzondere kunstwerken tegen, zoals de ‘roestige ring’ op de Vrijenburglaan. Vanaf dit cirkelvormige beeld met de naam ‘In Weiter Ferne, so Nah’ heeft u ruim zicht op de horizon. Precies een jaar na de onthulling viel dit kunstwerk van Next architects in de prijzen. Van de 103 inzendingen won ‘In Weiter Ferne, so Nah’ op 2 oktober de Nationale Staalprijs 2014 in de categorie E Karakteristieke Stalen Bouwdelen.

‘In Weiter Ferne, so Nah’ is het laatste kunstwerk van het Elastisch Perspectief, een kunstenplan met in totaal zo’n 25 kunstwerken in de buitenruimte van Carnisselande. De vele kunstprojecten in Carnisselande zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het project startte in 1998 en heeft Carnisselande sindsdien steeds meer identiteit gegeven. De kunst zorgt ervoor dat Carnisselande zich in positieve zin onderscheidt van andere VINEX-wijken in de regio.

Oneindige route

Het ontwerp bestaat uit een cirkelvormige trap die de bezoeker op hoogte brengt om daarmee een blik op de horizon mogelijk te maken. Het pad maakt een continue beweging. Waar de tramhalte het begin of het einde van een reis betekent, is deze route oneindig. De trap is opgebouwd volgens het principe van de Möbiusband: er is slechts 1 vlak en 1 rand. Bovenkant wordt onderkant wordt bovenkant. Hiermee is de suggestie die de cirkelvormige trap uitstraalt om rond te lopen uiteindelijk een onmogelijkheid.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »