Verkeersregelaars tijdens schooldagen op kruising Zuidersingel en Avenue Carnisse

BARENDRECHT – De verkeerveiligheid op de kruising Zuidersingel en Avenue Carnisse wordt aangepakt. De afgelopen jaren vonden hier meerdere ongevallen plaats. Om de oorzaak van deze ongevallen in beeld te krijgen, is een verkeersonderzoek gehouden. Door middel van cameraobservatie zijn met vier camera’s de conflicten op het kruispunt Zuidersingel en Avenue Carnisse in beeld gebracht. Aan de hand van deze beelden blijkt dat aanpassingen nodig zijn om de veiligheid op de kruising te verbeteren.

Het onderzoek is uitgevoerd door een onafhankelijk verkeersbureau. Op basis van de aanbevelingen is door de gemeente Barendrecht bekeken welke maatregelen op korte termijn gerealiseerd kunnen worden en welke op lange termijn.

Maatregelen korte termijn

Het college gaat begin 2025 aan de slag met het verbeteren van de huidige verkeerssituatie. Zij wil dit doen door:

  • de voorrang voor overstekende fietsers over de Avenue Carnisse te wijzigen zodat fietsers géén voorrang meer hebben. Uit de videobeelden blijkt dat regelmatig verwarring ontstaat omdat fietsers alsnog stoppen of automobilisten de voorrangsregeling negeren.
  • Verder komen er extra pijlen op het fietspad. Dit om automobilisten erop te attenderen dat fietsers uit twee richtingen komen.
  • De blokmarkering langs het fietspad wordt verlegd waardoor het fietspad breder oogt en meer opvalt voor de automobilist.
  • Eén parkeervak langs de Zuidersingel wordt opgeheven waardoor meer zicht op de kruising ontstaat.
  • Tot slot wordt extra verlichting geplaatst zodat fietsers beter zichtbaar zijn voor automobilisten.

Aanpassingen op lange termijn

In het onderzoeksrapport zijn ook aanbevelingen opgenomen die over enkele jaren past gerealiseerd kunnen worden. Zoals aanpassing van de Avenue Carnisse. Dit vereist grote ingrepen zoals het aanpassen van kruisingsvlakken en wegprofiel en heeft ook effect op de verkeersafwikkeling in de wijk. Een andere ingreep is het aanpassen van de snelheid op de Zuidersingel tussen de Carnisser Baan en de Avenue Carnisse naar 30 km per uur. Voor het invoeren van deze snelheidsverlaging is een herinrichting van dit deel van de Zuidersingel noodzakelijk. Deze aanpassingen zijn op dit moment niet begroot en vinden mogelijk op een later moment plaats.

Zichtbaarheid trambaan verbeteren

In het rapport wordt ook de aanwezigheid van de tramlijn genoemd als aandachtspunt. Door de zichtbaarheid van de trambaan te verbeteren wordt de veiligheid vergroot. Momenteel is de gemeente met de RET in overleg in het kader van het project voor bevordering van de veiligheid op en rond de trambaan. In dat onderzoek wordt nader onderzocht op welke wijze de trambaan meer opvallend kan worden gemaakt.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« |