Vrijenburg strand (Plas Vrijenburgbos)

BARENDRECHT – De provincie Zuid-Holland heeft negatief zwemadvies ingesteld voor ‘Plas Vrijenburgbos’ in Barendrecht. Er is op deze locatie PFAS-verontreiniging aangetroffen in het oppervlaktewater. Op basis van extra metingen moet blijken of zwemmen in Plas Vrijenburgbos in de toekomst verantwoord kan. Het negatieve zwemadvies geldt in ieder geval tot 1 oktober; het einde van het zwemseizoen. Voor Plas Vrijenburgbos gold al een waarschuwing voor blauwalg (kans op huidirritatie en maag-/darmklachten). Ook deze waarschuwing blijft van kracht.

Wethouder Dirk Vermaat: “Het is zeer verontrustend dat er PFAS-verontreiniging is gevonden in de Plas Vrijenburgbos. We wachten het nader onderzoek af. We plaatsen morgenochtend (Donderdag 24 augustus 2023) direct borden om bezoekers te informeren dat je daar niet moet zwemmen omdat water verontreinigd is.

Geen relatie met Chemours

Update 24 aug: Wethouder Vermaat: “Nader onderzoek moet uitwijzen of de plas op een later moment weer opengesteld kan worden. De bron van PFAS in de Plas Vrijenburgbos is nog niet onderzocht. Op basis van het type PFAS lijkt er vooralsnog geen relatie met het bedrijf Chemours in Dordrecht. Dit moet ook nader worden onderzocht. De provincie geeft opdracht voor dit onderzoek en zal het ter toetsing voorleggen aan het RIVM.

Negatief zwemadvies

De aangetroffen PFAS-concentratie in het oppervlaktewater van Plas Vrijenburgbos is vergeleken met de PFAS-concentratie in recreatieplas Berkendonk in Helmond. Voor Berkendonk heeft het RIVM eerder, getoetst aan de nieuwe strengere normering, geconcludeerd dat er veilig gezwommen kan worden. Dit is gebaseerd op zwemscenario’s: hoe vaak, hoe lang en gemiddelde waterinname voor zowel volwassenen als kinderen. De PFAS-concentratie in Plas Vrijenburgbos ligt hoger dan in Berkendonk. Om vast te kunnen stellen of zwemmen verantwoord is, zijn extra metingen nodig.

Alle plassen op IJsselmonde worden gemonitord op PFAS. Naast recreatieplas Merwelanden is Plas Vrijenburgbos vooralsnog de enige locatie waar verhoogde PFAS-waarden zijn gemeten. Daarom zijn er extra metingen nodig.

Het is aan te raden om alleen te zwemmen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Op de website zwemwater.nl staat actuele informatie over deze zwemwaterlocaties (natuurwater), de waterkwaliteit en omstandigheden om op te letten.

Foto: Archieffoto van het strandje bij het VrijenburgbosBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »