Stiller asfalt op A15 bij Barendrecht moet zorgen voor minder geluidsoverlast

BARENDRECHT –  Rijkswaterstaat gaat in 2023/2024 nieuw en stiller geluidsreducerend asfalt aanbrengen op de A15 bij Barendrecht. Het stillere asfalt zorgt voor minder geluid vanaf de snelweg. De gemeente is dan ook blij met dit besluit van Rijkswaterstaat. De (dreigende) overschrijdingen van toegestaan geluid op het traject op de A15 is vanaf dan verleden tijd.

Op de hoofd- en parallelbanen van het traject A15 Maasvlakte-Vaanplein (Knooppunt Benelux-Barendrecht tot circa hectometer 61.8 – dit is thv het treinviaduct bij de Dierensteinweg) wordt dubbellaags fijn ZOAB aangebracht.

Dreigende overschrijdingen A29

Eind 2021 heeft de gemeente bij Rijkswaterstaat aangegeven dat er ook op de A29 extra maatregelen nodig zijn naast het dubbellaags fijn ZOAB wat er al ligt. Deze weg levert ook een hoge geluidbelasting voor inwoners. Rijkswaterstaat heeft voor de A29 nog geen toezeggingen gedaan, maar de gemeente blijft ook voor dit traject aandacht vragen voor maatregelen.

Wethouder Lennart van de Linden: “Ik ben blij met het nieuws dat Rijkswaterstaat het geluidsarme asfalt op de A15 op de agenda heeft staan. Inwoners moeten nog even geduld hebben, maar het stillere asfalt staat nu eindelijk op de planning. De hoge geluidbelasting die door de A15 veroorzaakt wordt, heeft een negatief effect op onze gezonde leefomgeving. Voor de A29 zijn helaas nog geen plannen voor maatregelen, maar hier blijven we vanuit de gemeente wel op aandringen bij Rijkswaterstaat.

De uitvoering gaat in 2023 – 2024 plaatsvinden. De exacte planning wordt tegen die tijd uiteraard bekend gemaakt.

Meerjarenprogramma: Actieplan Geluid

In Barendrecht wordt naast de geluidsoverlast door snelwegen, ook andere geluidsoverlast ervaren. Voor het verminderen van de geluidoverlast van industrie, rail en lokaal wegverkeer wordt het Actieplan Geluid herzien in 2023. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan de mogelijkheden om de geluidoverlast van motoren en vrachtverkeer op de rondwegen te verminderen. Ook dit wordt meegenomen bij het opstellen van het Actieplan Geluid.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »