Gemeente plant 100 bomen en maakt direct excuus voor eerste boom op voormalige begraafplaats Dorpskerk

BARENDRECHT – Vanmiddag (Woensdag 23 februari 2022) werd in het centrum van Barendrecht symbolisch gestart met de motie ‘Groene Parels’: Een project waarbij 100 nieuwe bomen in en om het centrum van Barendrecht worden geplant. Wethouders Tanja de Jonge en Cees Schaap plantten vandaag (Woensdag 23 februari 2022) in de Oude Dorpskern de eerste boom, een Koningslinde. Dit is één van de vier initiatieven voor klimaat adaptieve aanpassingen die worden betaald uit de Eneco-gelden.

Het bestuur van de Dorpskerk, die vanmorgen plotseling een nieuwe boom bij de kerk zag staan, betreurt de situatie omdat er geen overleg is gevoerd met het kerkbestuur noch met de vereniging Dorpskern Oud- Barendrecht: “Jammer dat er geen overleg plaatsvond voordat deze boom werd geplant op de voormalige begraafplaats rondom de Dorpskerk, ook over de soort van de boom is geen inspraak geweest. Een gemiste kans, erg jammer! Inmiddels heeft wethouder Cees Schaap zijn excuses aangeboden voor de gang van zaken. Nu maar hopen dat de boom zich ‘thuis’ gaat voelen bij ‘het oudste huis van Barendrecht’

Klimaat

Wethouder duurzaamheid Tanja de Jonge legt uit dat bij de aanpak van de buitenruimte rekening wordt gehouden met het veranderende klimaat. “In de toekomst moeten de aanpassingen leiden tot minder schade en last door de klimaatsverandering. Denk hierbij aan minder wateroverlast, hittestress, droogte en bodemdaling en verlies van biodiversiteit. Meer groen speelt daar een grote rol bij.

Barendrecht wil een groenere gemeente zijn”, vult wethouder buitenruimte Cees Schaap aan. “Zo zorgen we er via het standaard onderhoud van de buitenruimte al voor dat er jaarlijks nieuwe bomen bij komen. De Groene Parels uit de Eneco-gelden zijn daar een welkome aanvulling op.

De nieuwe bomen worden geplant in het centrum van Barendrecht, maar ook in de omliggende wijken. Groene Parels zijn kwalitatief hoogwaardige bomen. Zoals de beuk, de kastanje en de esdoorn. Verder zullen er ook duurzame bomen, zoals acacia’s, amberbomen en lindes worden geplant, aldus de gemeente.

Motie Groene Parels

De motie Groene Parels is eerder al aangenomen in de gemeenteraad. Naast het planten van de Groene Parels, wordt de wateroverlast in de Oranjewijk aangepakt en verdient ook het klimaat adaptief inrichten van de Oude Dorpskern en het Havenhoofd Carnisselande alle aandacht van de gemeente. Voor deze projecten is bij het vrijkomen van de Eneco-gelden 2,5 miljoen euro gereserveerd.

Foto: Gemeente BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »