BARENDRECHT – Op maandag 7 april gaf burgemeester Jan van Belzen het feestelijke startsein voor Buurtpreventie in de wijken Vrijenburg en Vrijheidsakker. Na Smitshoek, Riederhoek en het Centrumgebied van Barendrecht zetten vrijwilligers zich ook in deze wijken in voor verhoging van de veiligheid(sbeleving) en verbetering van het leefklimaat.

De afgelopen tijd meldden zich 11 nieuwe vrijwilligers aan voor Buurtpreventie in de deelnemende wijken. Gezamenlijk volgden zij een professionele training gericht op weerbaarheid en communicatieve vaardigheden. In de buurtkamer van Vrijenburg reikte burgemeester Jan van Belzen hen op 7 april een certificaat uit.

Waardevolle hulp inwoners

Van Belzen: “Ik ben trots op deze vrijwilligers. Zij helpen mee de buurt veiliger en prettiger te maken en dat voelt goed. Samen met de politie en andere instanties werken wij aan uw en onze veiligheid, maar dat kunnen wij niet alleen. Wij hebben de hulp nodig van onze inwoners. Daarom is Buurtpreventie zo ontzettend waardevol!”

Buurtpreventie werkt!

Ook Marsha Rietbergen (coördinator Buurtpreventie) is overtuigd van de meerwaarde van Buurtpreventie. “Buurtpreventie is een uitstekende manier om als inwoner zelf iets bij te dra – gen aan de eigen buurt. Wij vragen tijd en energie van onze vrijwilligers, maar daar krijgen zij ook veel voor terug.” Dat blijkt onder andere uit de cijfers. Eind 2012 zijn wij gestart met Buurtpreventie in de wijken Riederhoek en Smitshoek. 1 jaar later is gebleken dat de criminaliteit in dit gebied met 28% is gedaald. Daarnaast gaat er een preventieve werking uit van Buurtpreventie.

Extra ogen en oren

Vrijwilliger Johan Terdu vertelt: “Veel inwoners zijn blij dat wij er zijn. Wij geven ze het gevoel dat er meer toezicht is. De politie kan niet overal tegelijk zijn. Wij zijn hun extra ogen en oren.” Wij vragen niet veel tijd van onze vrijwilligers. Terdu: “Ik loop zelf zo’n 2 avonden per week rondes, maar je bepaalt zelf wanneer je loopt en hoeveel tijd je erin steekt. Ieder uurtje is al meegenomen!”

Vrijwilligers zijn herkenbaar

De komende tijd krijgt Buurtpreventie verder vorm in Vrijenburg en Vrijheidsakker. U kunt de vrijwilligers herkennen aan een opvallende gele hes met op de rug het reflecterende opschrift ‘Buurtpreventie’. Elk team kan via een mobiele telefoon direct contact leggen met de politie, die dit project ondersteunt. Van Belzen: “Wij kijken uit naar meer positieve resultaten, zodat Buurtpreventie in meerdere buurten ingezet kan worden. Wij gaan voor meer veiligheid voor en door onze burgers in onze mooie gemeente Barendrecht!”

Buurtpreventieteams zoeken versterking

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Bent u woonachtig in 1 van de deelnemende wijken (Vrijenburg, Vrijheidsakker, Centrum, Centrum-Oost, Binnenland, Noord, Smitshoek of Riederhoek) en ook enthousiast geworden om als vrijwilliger Buurtpreventie aan de slag te gaan? Meld u zich dan aan via e-mailadres veiligheid@barendrecht.nl of bel met coördinator Marsha Rietbergen via telefoonnummer 06-40937582. U bent van harte welkom!Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »