Koninklijke Erepenning voor 100-jarige Harmonievereniging Barendrecht

BARENDRECHT – [Video] Burgemeester Jan van Belzen heeft een Koninklijke Erepenning uitgereikt aan Harmonievereniging Barendrecht ter ere van het 100-jarig bestaan van de vereniging. De uitreiking vond gisterochtend (Vrijdag 19 maart 2021) plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. Leden van de Harmonievereniging werden vanavond (Zaterdag 20 maart 2021) via een (semi)livestream verrast met het nieuws.

De Koninklijke Erepenning kan worden gezien als de Koninklijke Onderscheiding voor verenigingen. Burgemeester Van Belzen, beschermheer van de harmonievereniging, overhandigde de penning aan Anneloes Boddé die namens het bestuur van de harmonie de penning in ontvangst nam.

Muziek is een bindmiddel: jong, oud, arm, rijk, verschillende nationaliteiten: muziek slecht alle barrières. De Harmonievereniging Barendrecht heeft zich door de inzet van vele liefhebbers al die 100 jaren staande kunnen houden en is nog steeds van grote waarde voor de Barendrechtse gemeenschap”, aldus burgemeester Van Belzen.

Speciaal muziekstuk ‘Jubiloso’

Natuurlijk hadden we allerlei plannen om dit jaar het 100-jarig jubileum groots te vieren samen met de inwoners van Barendrecht, maar door corona stellen we dat uit naar 2022. We voelen ons er zeker niet minder jarig om. Deze erepenning is een prachtig verjaardagscadeau”, aldus bestuurslid Mark Vankan.

Om toch ook al dit jaar aandacht te besteden aan het 100-jarig bestaan, houdt een jubileumcommissie zich bezig met de jubileumacties die nu al wél mogelijk zijn. Speciaal voor de harmonie heeft dirigent Ivo Kouwenhoven een muziekstuk gecomponeerd, ‘Jubiloso’. De leden hebben dit stuk thuis ingespeeld en van de opnames is een digitale uitvoering gemaakt die te beluisteren is via YouTube. Ook lanceert de Harmonievereniging binnenkort een nieuwe website en zijn op de social mediakanalen van de harmonie herinneringen te zien met foto’s en verhalen uit de oude doos.

Springlevende vereniging

Harmonievereniging Barendrecht is 100 jaar geleden ontstaan toen in maart 1921 Barendrechts Fanfare werd opgericht. In de jaren negentig werd het roer omgegooid en schakelde de fanfare om naar een harmoniebezetting. De vereniging kent een rijke geschiedenis en is niet weg te denken uit Barendrecht. Erevoorzitter Cees Blinde, zelf al 75 jaar bij de harmonie, schreef er het boek over ‘Van Barendrechts Fanfare naar Harmonievereniging Barendrecht’.

Harmonievereniging Barendrecht is met haar 100 jaar een springlevende vereniging met diverse orkesten en groepen. Een actieve vereniging die zich op maatschappelijk en cultureel gebied graag laat zien en horen.

Op de foto: Burgemeester Jan van Belzen, Mark Vankan, Anneloes Boddé, Gijs Maris, Huur Vankan, Maria Prooi

VideoBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »