Voertuig ramt deuren Boon's Markt aan Marijkesingel, groot aantal sigaretten gestolen

BARENDRECHT – Op dinsdag 7 januari 2019 reed een auto de ingang van de Boon’s Supermarkt aan de Marijkesingel kapot en werden er sigaretten gestolen. Twee Rotterdammers (23 en 24 jaar), een 21-jarige man uit Somalië en een 22-jarige man uit Afghanistan stonden afgelopen zomer voor de rechter op verdenking van het plegen van deze ramkraak in Barendrecht.

Bij de ramkraak werd gebruik gemaakt van een gestolen personenauto waarop twee valse kentekenplaten waren bevestigd. Alle verdachten bevonden zich in de nacht van de ramkraak op hetzelfde tijdstip, rond het betrokken voertuig, in Rotterdam Zuid. Twee van de vier verdachten zijn veroordeeld voor de ramkraak, ze moesten 2 maanden de gevangenis in en 120 uur taakstraf uitvoeren.

Ramkraak

Dinsdag 7 januari 2019 vond rond 02:40 uur ‘s nachts een ramkraak plaats op de Boon’s Markt aan de Marijkesingel in Barendrecht. Een auto ramt de pui twee keer door er achteruit tegenaan te rijden. Beide kentekenplaten vallen van het voertuig.

Op camerabeelden is te zien hoe 4 personen betrokken zijn bij het rammen van de schuifpui/ingang en 3 van hen direct naar binnen gaan nadat de ingang is geforceerd. Achter de servicebalie worden met een breekijzer diverse kasten opgebroken en sigaretten meegenomen. Slechts 50 seconden nadat de pui voor het eerst werd geramd worden de tabak en sigaretten uit de opgebroken kasten in een dekbedovertrek en tassen gestopt. Politieagenten die de zaak onderzochten konden met vrij veel detail alle betrokkenen en hun (merk)kleding omschrijven.

Op hoge snelheid gevlucht

Een agent ontving de melding, ging erop af en zag op basis van tips van een melder het betrokken voertuig rijden: “Omstreeks 02:44 uur zag ik te Barendrecht een grijze auto met een zwart dak op hoge snelheid komen aanrijden. Ik zag dat de grijze auto geen kenteken had aan de achterzijde. Op de Reyerdijk (in Rotterdam IJsselmondse, red) reed de grijze auto het talud af en kwam tot stilstand op de Reyerdijk te Rotterdam. Ik zag dat beide voordeuren van de grijze auto open gingen en dat er drie jongemannen uit de auto stapten en hard wegrenden in de richting van de Heindijk/Bronsdijk te Rotterdam. Ik zag dat er diverse blikken met shag uit de grijze auto vielen toen deze drie jongens uitstapten.

De agent is te voet achter de personen aangegaan, maar ze kwijtgeraakt. Hij zag dat op de auto met plakband een kenteken zat geplakt, hetzelfde kenteken als de auto die bij de ramkraak was gebruikt. Na onderzoek bleken er 515 pakjes sigaretten en 19 blikjes shag in het voertuig te liggen.

Even later troffen andere agenten aan de Bandeloodijk, een zijstraat van de Reijerdijk, een weggegooide “Canadian Goose” jas aan. Ze stelden een onderzoek in en troffen twee mannen aan die in een geparkeerde auto zaten: de 23-jarige Rotterdammer en de man uit Somalië. Ze gaven aan, terwijl ze naar hem wezen, te wachten op de 24-jarige Rotterdammer.

Onder geparkeerde auto

Ook werd de 22-jarige Afghaan door de politie gevonden terwijl hij, in de winter, zonder jas, onder een geparkeerde auto lag. Hij werd even na 3 uur ‘s nachts aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal. Op camerabeelden was een verdachte te zien met deze jas van het merk Canadian Goose. Ook werden DNA sporen van de man aangetroffen in het vlak daarvoor gedumpte voertuig.

DNA

De politie heeft onderzoek verricht op het gedumpte voertuig welke was gebruikt bij de ramkraak. Hierbij is ook DNA veiliggesteld van een pet en een bivakmuts. Uit forensisch onderzoek zijn 2 DNA matches naar voren gekomen: Het DNA van de 23-jarige Rotterdammer (kwam aanlopen bij auto met 2 andere mannen) en de 22-jarige Afghaan (lag onder een auto) bleek overeen te komen met de sporen die waren aangetroffen op spullen uit de ‘ramkraak auto’.

Bewijs

De rechter heeft 2 van de 4 mannen die voor de rechter moest verschijnen veroordeeld voor de ramkraak en diefstal van de shag/sigaretten. De belangrijkste reden hiervoor is dat er voor deze twee verdachten, de 23-jarige Rotterdammer en 22-jarige Afghaan, een DNA match is. Ze werden vrijgesproken van de diefstal van de auto en kentekenplaten, wel voor het bezit ervan.

De verdediging vond het DNA op de muts zelf overigens geen bewijs, want iedereen had die muts kunnen verplaatsen. In een eerder politieverhoor gaf hij nog een andere verklaring.

De andere verdachte zijn verdediging stelde: “Het is puur toeval dat hij in de buurt woont waar de auto die bij de ramkraak is gebruikt, is achtergelaten.” en “Niet uit te sluiten valt dat de verdachte ooit zijn pet is verloren of dat hij deze aan een ander heeft gegeven.

Veroordeling

Beide mannen zijn veroordeeld tot 120 uur taakstraf (daadwerkelijk 90 en 112 uur i.v.m. aftrek voorarrest) en 2 maanden gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar. De uitspraak vond plaats in juli van dit jaar.

De supermarkt heeft ook een schadevergoeding geëist van € 7.412, waaronder € 5.792 voor de schade aan de schuifpui, maar werd niet-ontvankelijk verklaard omdat een specificatie van de schade ontbrak, zo stelde de rechter. Deze kosten kunnen (of zijn mogelijk al) via een aparte zaak alsnog van de veroordeelden geëist.

Ook het slachtoffer van de kentekenplaatdiefstal werd niet-ontvankelijk verklaard, omdat de verdachten niet zijn veroordeeld voor het daadwerkelijke stelen van de kentekenplaat, alleen het “gebruik” ervan.

Vrijspraak

De 23-jarige Rotterdammer is vrijgesproken van het plegen van de ramkraak/diefstal. De rechter ziet in het dossier geen directe bewijsmiddelen om zijn betrokkenheid bij de gestolen auto, en dus de gepleegde ramkraak, vast te stellen. De rechter: “Het feit dat de verdachte zich in de nabijheid van de auto bevond waarmee de ramkraak is gepleegd en het feit dat de medeverdachten waarvan DNA in genoemde auto is aangetroffen zich in de buurt van de verdachte bevonden, vormen onvoldoende bewijs voor de betrokkenheid van de verdachte bij de ramkraak.” De officier van justitie vond het wel bewezen, op camerabeelden waren de mannen (en hun lengte ten opzichte van elkaar te zien): “Deze combinatie van feiten en omstandigheden vormt voldoende bewijs voor betrokkenheid van de verdachte bij de ramkraak

De officier van justitie zag ook voldoende bewijs om de 21-jarige Somaliër te veroordelen voor de ramkraak/diefstal: “De verdachte en medeverdachte [23-jarige Rotterdammer] zijn aangetroffen in een auto nabij de auto die is gebruikt voor de ramkraak en die kort daarvoor door 3 personen rennend is verlaten. Ook medeverdachten [3] en [4] bevonden zich in dezelfde straat rond hetzelfde tijdstip.” Daarnaast is op camerabeelden een verdachte te zien terwijl hij ‘een jas met vijf banen op de rug droeg.‘ De man droeg bij zijn aanhouding een Tommy Hilfinger jas met vijf banen op de rug (de jas werd voor onderzoek in beslag genomen, maar de vrijgesproken verdachte heeft die weer teruggeëist en gekregen). De rechter heeft de man bij gebrek aan overtuigend bewijs vrijgesproken voor de ramkraak en heling van de auto: “Het dossier bevat geen bewijsmiddelen waaruit de directe betrokkenheid van verdachte bij de ramkraak blijkt.

Ter info: In verband met de coronamaatregelen bij de Rechtbanken is de beschikbaarheid van gerechtelijke uitspraken over incidenten in Barendrecht vertraagd geweest. Komende tijd volgen nog enkele artikels met updates over uitspraken (van dit jaar) van grotere en kleinere incidenten in Barendrecht.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »