Warmtecentrale van Eneco op Vaanpark III, Barendrecht

BARENDRECHT – Gisteren (Maandag 25 november 2019) heeft de aandeelhouderscommissie van Eneco Groep N.V. bekend gemaakt dat zij een overeenkomst hebben gesloten over de overname van de aandelen van Eneco. Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power Co nemen Eneco over voor in totaal 4,1 miljard euro.

Er zijn 44 gemeentelijke aandeelhouders, waaronder de gemeente Barendrecht. Barendrecht heeft een belang van 0,45%. Alle gemeentelijke aandeelhouders krijgen de komende periode de mogelijkheid definitief te besluiten tot de verkoop van hun aandelen over te gaan.

18 miljoen

Voor de gemeente betekent de verkoop een slordige €17 á 18 miljoen extra. Het college wil tot juni 2020 de tijd nemen om met de gemeenteraad en samenleving in gesprek te gaan over de besteding van het geld. “Parallel aan het proces van definitieve besluitvorming wil het college volgend jaar met de gemeenteraad en de samenleving in gesprek over de besteding van de Enecogelden. We hechten aan een gedegen, gedragen besluit over de inzet van de middelen.” aldus wethouder Bults (Financiën).

In de zomer van 2020 zal de gemeenteraad definitief besluiten over de besteding van de gelden in Barendrecht.

Proces besteding geld

In november en in december zullen de eerste oriënterende besprekingen binnen het college al plaatsvinden. Vanaf januari 2020 worden de besprekingen in de commissievergaderingen voortgezet. In februari 2020 moet er een collegevoorstel liggen en na overleg moet deze in mei 2020 definitief zijn. Na opnieuw overleg in de commissie(s) kan de gemeenteraad in juli 2020 een definitief besluit nemen over de besteding van de ‘Enecogelden’. Uit de planning blijkt (nog) niet direct hoe het college met inwoners het gesprek aan wil gaan over de besteding van het geld.

Wethouder Bults aan de gemeenteraad: “Zoals uit bovenstaande planning blijkt, gaat het college graag met u in gesprek over de besteding. Daarom willen we verschillende bijeenkomsten benutten om hierover inhoudelijk met u van gedachten te wisselen en te komen tot een gezamenlijk, gedragen besluit over de invulling van de gelden.

Artikelfoto: Warmtecentrale van Eneco op Vaanpark III, BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »