GFT cocons op 'voorlopige locaties' in Barendrecht geplaatst

BARENDRECHT – Afgelopen week verschenen de eerste ‘GFT-Cocons’ in Barendrecht. De groene cocons zijn bedoeld voor wijken waar er geen, of te weinig, ruimte is voor GFT containers aan de straatkant én voor hoogbouw woningen. BAR-Afvalbeheer is afgelopen maandag begonnen met de plaatsing zonder een definitief plan voor alle locaties, een woordvoerder benadrukt dat het momenteel nog om ‘voorlopig aangewezen plaatsen’ gaat.

BAR-Afvalbeheer geeft aan 2 weken nodig te hebben om alle cocons op hun voorlopige locaties te plaatsen. Er wordt nog gewerkt aan een overzicht van alle (voorlopige) locaties in Barendrecht. Wanneer de definitieve locaties worden vastgesteld is op dit moment nog niet bekend gemaakt.

GFT-Cocons

De GFT-Cocons kunnen alleen worden gebruikt door inwoners van daarvoor aangewezen wijken of straten en hoogbouw bewoners. De cocon moet, uiteindelijk, alleen te openen zijn door inwoners met een pasje. Op dit moment staan de GFT-cocons nog open zonder dat er een pasje nodig is

Een woordvoerder namens BAR-Afvalbeheer NV: “De GFT-cocons zijn bedoeld voor de bewoners van de hoogbouw en maisonnette woningen. De GFT-cocons worden daarom in de nabijheid van een appartementencomplex of maisonnette woningen geplaatst. Buitenoord krijgt ook GFT -cocons. Maandag zijn we gestart met het plaatsen van de GFT-cocons op voorlopig aangewezen plaatsen.

Reacties

De eerste reacties na plaatsing waren niet bepaald positief. Onder andere over de locatie, de kleur, en de afmeting van de cocon werd geklaagd. Inwoners werden onaangenaam verrast met een ‘nieuw uitzicht’ vanuit hun woning op de cocons. Daarnaast werd er aan de Rietgors een cocon geplaatst op een voor een buurtbewoner onlogisch locatie, omdat de hoogbouw een stuk verderop is en de container ook daar kan worden geplaatst. Het lijkt er echter op dat de GFT-cocons veelal op locaties zijn geplaatst nabij bestaande ondergrondse containers.

De Vereniging Dorpskern-Oud Barendrecht was ook boos over de plaatsing van een GFT-container in het beschermd dorpsgezicht: “De gemeente Barendrecht heeft maandag een knalgroene GFT-container geplaatst aan de Dorpsstraat, midden in het beschermd dorpsgezicht. De Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht heeft hier direct tegen geprotesteerd. (…) De container die maandag is geplaatst, staat precies op de plaats waar de gemeente in 2008 vuilcontainers wilde plaatsen. Het is het ‘eilandje van Goud’, een karakteristiek stukje van het dorp. Destijds is dit opgelost door de ondergrondse containers in een groenstrook aan de overkant van de straat te plaatsen.” Afgelopen week is de container verplaatst naar de groenstrook aan de overkant van de straat, naast de andere (ondergrondse) container.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »