Kinderen present voor ouderen dankzij Kinderburgemeester

BARENDRECHT – Eén van de speerpunten tijdens de ambtsperiode van Kinderburgemeester Anaïs Swirc was het leveren van een bijdrage aan het verminderen van eenzaamheid en aan het creëren van ontmoeting tussen kinderen en ouderen.

Samen met Present Barendrecht werd een plan uitgedacht dat resulteerde in een tweetal mooie bezoek trajecten. Deze werden onlangs feestelijk afgesloten.

De Elf Ranken en Borgstede

Present legde contacten tussen de groepen 7 van CBS Vrijenburg en CBS de Hoeksteen en Laurens de Elf Ranken en Borgstede. Dankzij de enthousiaste ondersteuning van de leerkrachten en betrokken ouders brachten groepjes leerlingen gedurende enkele maanden wekelijks bezoekjes in de beide woonvoorzieningen. Zij maakten een praatje, namen lekkers mee, deden een spelletje en spraken met de ouderen over vroeger.

Afgelopen donderdag en vrijdag werden de rollen omgedraaid. Toen brachten de ouderen een bezoek aan de scholen. Zij werden door de jongelui met gejuich en tekeningen ontvangen. De leerlingen van CBS Vrijenburg hadden zelfs presentaties voorbereid over de ouderen die zij bezocht hadden en over de dingen die zij van hen geleerd hadden. Vooral de verhalen over de watersnoodramp en de oorlog maakten indruk. Ter plekke werden nog diverse afspraken gemaakt om elkaar nog eens op te zoeken.

Kinderburgemeester

Bij de afsluiting bij CBS Vrijenburg waren ook de Kinderburgemeester en Burgemeester Van Belzen aanwezig die de leerlingen toespraken. “Jullie hebben een brug geslagen tussen jongeren en ouderen en jullie zijn letterlijk de drempel over gestapt. Ik vind dat geweldig en ik hoop dat jullie dat zullen blijven doen” aldus Burgemeester Van Belzen. Ook Kinderburgemeester Anaïs Swirc sprak die wens uit en vertelde hoe bijzonder het voor haar was om haar oorspronkelijke idee zo praktisch verwezenlijkt te zien. Eén van de aanwezige ouderen vertelde hoe blij zij was met de wekelijkse bezoekjes van de kinderen en hoe belangrijk het is voor ouderen om gezien te worden en mee te blijven tellen.

Dankzij het succes van de bezoekjes gedurende dit leerjaar liggen de plannen voor een vervolg in het nieuwe schooljaar alweer klaar. En dat is voor de huidige Kinderburgemeester het best denkbare resultaat van haar initiatief.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »