Nieuwe brandweerkazerne Barendrecht officieel geopend

BARENDRECHT – [Foto’s + Video] Afgelopen maandag (3 februari) is de nieuwe kazerne voor de brandweer van Barendrecht officieel geopend. Om vijf uur ‘s middags verrichtte de burgemeester van Barendrecht (Jan van Belzen) en de algemeen directeur van de VRR (Arjen Littooij) de officiële opening van de VRR-kazerne (VRR, Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond).

De nieuwe kazerne is gevestigd aan de Dr. Kuijperstraat met de aansluiting voor uitrukkende voertuigen aan de 2e Barendrechtseweg. Hiermee wordt de oude kazerne, gelegen achter het gemeentehuis van Barendrecht aan de Maasstraat, vervangen. Nog geen vijf maanden geleden werd de eerste officiële steen gelegd van de nieuwe kazerne.

Multifunctioneel gebouw

VRR: “Het is een fantastisch gebouw, wij zijn trots met het eindresultaat. Het is visueel als in gebruik een hoogstandje!” De VRR streeft naar een eenduidige uitstraling en een multifunctioneel gebruik van haar gebouwen. De nieuwe kazerne oogt modern en is uitermate duurzaam uitgevoerd. Het gebouw heeft een oppervlak van 830 m2, biedt ruimte aan 5 voertuigen en voorziet verder in kleed-, kantoor- en fitnessruimten plus een kantine. Een belangrijk onderdeel in het bouwconcept is het zogenoemde energie neutrale functioneren, onder meer door het gebruik van speciaal isolatiemateriaal. Het ontwerp van de kazerne in Barendrecht krijgt een voorbeeldfunctie voor de bouw van toekomstige VRR-uitruklocaties voor brandweer, ambulance en/of GHOR.

Energie neutrale kazerne

Om te komen tot een energie neutrale kazerne zijn verschillende maatregelen in het ontwerp doorgevoerd, zoals zeer goed isolerende buitenwanden (Rc= 5,5 m2 K/W). Daarbij is niet gekozen voor traditioneel isolatiemateriaal, maar voor vlaswol met een dikte van 30 cm. Dit materiaal is uitermate duurzaam, heeft een aangenaam binnenklimaat tot gevolg en draagt bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Vlasisolatie levert daarnaast nog een extra bijdrage aan een gezond milieu, doordat vlas tijdens de teelt CO2 opneemt en omzet in zuurstof.

Het gebouw is voorzien van een warmtepomp installatie met koude en warmte opslag met bodemcollectoren. Deze zorgen zomers voor koude en ‘s winters voor warmte in het pand. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst welke voor elektrische energie zorgen. Dit resulteert in een gebouw dat in zijn eigen energiebehoefte voorziet. Er is dan ook geen gasaansluiting noodzakelijk. In gevel en dak is rekening gehouden met veel daglichttoetreding, waardoor inzet van kunstlicht minimaal ingezet behoefte te worden. Toch is er in het gehele gebouw is rekening gehouden met LED verlichting en aanwezigheid detectie.

Er is ook veel aandacht besteed aan waterbesparende maatregelen. Zo wordt regenwater opgevangen in ondergrondse tanks. Dit water wordt gebruikt voor het vullen van de brandweervoertuigen en het schoonmaken van het wagenpark. Tevens wordt het regenwater gebruikt voor het spoelen van de toiletten.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Video: WilcoBarendrecht, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: L.A. de Roon, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)



« | »