Reactie van directeur Inge de Bruijn Zwembad op incident van "bijna verdrinking" tijdens zwemles

BARENDRECHT – Gisterochtend (Zaterdag 15 december 2018) was er in het Inge de Bruijn Zwembad sprake van een “bijna verdrinking” van een 5-jarige jongetje. Dit werd gemeld door de politie en door André van Kesteren, directeur van het zwembad, bevestigd aan BarendrechtNU.

We hebben helaas te maken gehad met dit ernstige incident. De precieze oorzaak van de gebeurtenissen gisteren (Zaterdag 15 december 2018) zijn nog niet helemaal duidelijk, alle betrokkenen zijn nog druk bezig met het verwerken ervan. We kunnen op dit moment slechts hopen dat de (lange) termijn gevolgen voor het slachtoffertje uiteindelijk mee zullen vallen“, aldus van Kesteren.

Zwemles: Direct uit het water gehaald

Het incident vond plaats tijdens een zwemles in het 50 centimeter diepe “badje 1” van het Inge de Bruijn zwembad. André van Kesteren: “De oorzaak is op dit moment niet bekend. Het jongetje is direct door de medewerkers uit het water gehaald.” Hoe er daarna is gehandeld binnen het zwembad is (nog) niet bekend, zo blijkt uit navraag bij de directie. Het jongetje is om 09:45 uur op de brancard in de ambulance geplaatst en met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn huidige toestand is niet bekend bij BarendrechtNU. Het deel voor recreatief zwemmen werd direct gesloten, bezoekers moesten het zwembad verlaten. Het zwembad is vandaag (Zondag 16 december 2018) weer open gegaan.

Van Kesteren: “Alle medewerkers zijn enorm geschrokken en leven erg mee met het jongetje. (…) Ondertussen werken we er met zijn allen aan om uw volgende zwembadbezoek in een plezierige en veilige omgeving te laten plaatsvinden.

Bijna verdrinking

In de hulpverleningswereld betekent een ‘bijna verdrinking’ dat een slachtoffer water heeft ‘ingeademd’, maar wel bij bewustzijn is gebleven. Op basis van de informatie van de politie en het zwembad zelf is nog niet duidelijk of het slachtoffer bewusteloos is geweest of niet. Op Facebook lieten diverse mensen weten te hebben gehoord of gezien dat er is gereanimeerd bij de douches van het zwembad (geen enkele ooggetuige hiervan heeft contact opgenomen BarendrechtNU). De directeur geeft ook aan dat hij de berichten over een reanimatie niet kan verklaren. De brandweer liet zaterdagochtend weten dat zij niet meer nodig waren omdat er geen sprake was van een reanimatie.

Van Kesteren: “Zwemonderwijzers hebben in de aard van hun werk per definitie te maken met onveilige situaties. Zij werken immers met kinderen die nog niet voldoende kunnen zwemmen. Zij zijn zich hier zeer van bewust, houden hier iedere dag rekening mee en zijn daarmee bezig om de potentieel onveilige situatie tot een veilige te maken door de kinderen de benodigde vaardigheden voor een volgend niveau aan te leren.

Verklaring

Het zwembad heeft zelf via Facebook een uitgebreide(re) reactie op het incident gepubliceerd. BarendrechtNU heeft deze reactie ook ontvangen n.a.v. eerder ingediende vragen. Er is besloten om een deel hiervan buiten beschouwing te laten in dit artikel omdat uit navraag bleek dat deze grotendeels niet in direct verband staat met het incident van gisteren, maar gaat over problemen waar badonderwijzers dagelijks mee te maken hebben en de verantwoordelijkheid van ouders tijdens recreatief zwemmen. Directeur André van Kesteren was het hiermee eens: “Eigenlijk past hier alleen maar terughoudendheid en gaat onze zorg en aandacht uit naar het slachtoffer.” Het is onduidelijk waarom het bericht alsnog op de Facebookpagina van het zwembad is gepubliceerd.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »