Sloot en vijver langs de Binnenlandse Baan, Barendrecht

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht is deze week gestart met de ‘najaarsronde’ van het maaien langs sloten en vijvers: “Wij maaien vanaf de kant, met trekkers met een maaikorf erachter. Hiermee maaien wij het riet. Ook werken wij vanuit kleine bootjes. Onderhoud is nodig om te voorkomen dat sloten en vijvers dichtgroeien en de doorstroming minder wordt.

Langere onderhoudsperiode

De gemeente verwacht dat de najaarsronde dit jaar wat langer duurt dan normaal. Dit komt omdat de water- en oeverplanten in de uitzonderlijk warme zomermaanden enorm gegroeid zijn en in die periode weinig onderhoud is uitgevoerd: om vissterfte en botulisme zoveel mogelijk te voorkomen.

Na het maaien worden de waterplanten en het riet in hopen op de kant gelegd. Deze laat de gemeente bewust een paar dagen liggen zodat waterdieren zoals kikkers en salamanders de kans hebben om uit het maaisel te kruipen.

Schuilplaatsen voor dieren

De gemeente start ook met het ecologisch beheer van sloten en vijvers. Dit betekent dat ze niet alles maaien en delen van rietkragen laten staan. Het riet dient voor knaagdieren en amfibieën als schuilplaats om te overwinteren.

Heeft u vragen over de onderhoudswerkzaamheden? Neem dan contact op met de toezichthouder van de gemeente Barendrecht: de heer J. Boersma via telefoonnummer 14 0180.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »