Overvolle afvalbak (zwerfafval)

BARENDRECHT – De gemeenteraad heeft afgelopen dinsdag de motie ‘Burgerinitiatief Barendrecht Blij: Zwerfafvalvrij!’ aangenomen. Normaal gesproken is hiervoor een apart traject, maar PvdA raadslid Winnie Hofland gaf tijdens de vergadering aan als raadslid achter het initiatief te staan. Daarnaast gaf ze aan dat het van belang was dat er vaart werd gemaakt met het project, omdat er al was gestart met de voorbereidingen.

De motie werd mede ingediend met GroenLinks en uiteindelijk unaniem aangenomen door de raad. Diverse partijen stelden wel dat eigenlijk het reguliere traject voor burgerinitiatieven zou moeten worden gevolgd.

Zwerfafvalvrij

In de aangenomen motie (PDF) wordt het college verzocht het burgerinitiatief “Barendrecht Blij: Zwerfafvalvrij!” te ondersteunen. De motie is het resultaat van een project van inwoner Frank Laffeber. Hij is al gestart met het project in de wijk Ter Leede. De motie moet het mogelijk maken om het project uit te rollen in de hele gemeente Barendrecht. Hiervoor heeft Dhr. Laffeber een plan gemaakt om samen met vrijwilligers heel Barendrecht zwerfafval vrij te maken.

Schoon Barendrecht

De aanpak van het zwerfafval moet 3 doelen realiseren: Een schoon Barendrecht, een betere samenwerking tussen inwoners en dat een schone buurt een preventieve werking heeft op het verspreiden van zwerfafval. De eenmalige kosten van €500,- worden door de gemeente beschikbaar gesteld voor dit project. Dit zou kunnen leiden, zo stelt de motie, tot een kostenbesparing voor de gemeente Barendrecht. Tegelijkertijd stelt de motie wel dat het niet ten koste mag gaan van betaalde banen.

Pilot

Het college is tevens verzocht dit burgerinitiatief als pilot te volgen en te evalueren als leidraad voor mogelijke toekomstige burgerinitiatieven. Tenslotte wordt het college verzocht te onderzoeken welke besparing dit burgerinitiatief voor de gemeente kan betekenen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »