Kunstwerken voormalig waterschapsgebouw verwerkt in nieuwbouwcomplex ‘De Heemraedt’

BARENDRECHT – De geplande nieuwbouw aan de Rijnstraat, aan de rand van het gemeentehuisplein, ontleent niet alleen zijn naam aan het voormalige waterschapsgebouw, maar zal ook de nieuwe locatie worden voor de kunstwerken die in de gevel van het gebouw verwerkt waren.

Kopieën van de kunstwerken (“Taak van het waterschap“) uit 1958, gemaakt door A. Blok, worden verwerkt in de gevel van het nieuw te bouwen appartementencomplex ‘De Heemraedt’ (foto). De originele kunstwerken worden in de hal van het gebouw verwerkt.

Negen van de 21 appartementen zijn nog te koop. De woningen worden onderdeel van de ‘poort naar Barendrecht‘.

Architectuur

Een omschrijving over de locatie en architectuur van het nieuwe gebouw door de makelaar:

“Het is een grote uitdaging om een ontwerp te maken op één van de meest prominente plekken van Barendrecht. Het kruispunt van de 1e en 2e Barendrechtseweg met de Schaatsbaan en Binnenlandse Baan vormt het middelpunt van Barendrecht. Drie hoeken van dit kruispunt worden gemarkeerd door in het oog springende gebouwen als theater ‘Het Kruispunt’, de Bethelkerk en het appartementengebouw ‘De Boom’.

Binnenkort zal op de vierde hoek ‘De Heemraedt’ verrijzen als nieuw herkenningspunt van het centrum van Barendrecht. In het ontwerp van ‘De Heemraedt’ is rekening gehouden met de randvoorwaarden, die door de omgeving worden ingegeven. Zo is de basis van het ontwerp in de stijl van de jaren ’30 van de vorige eeuw. Hierdoor sluit het gebouw aan bij het beschermd dorpsgezicht van de 1e Barendrechtseweg. Deze stijl kenmerkt zich door het donkerrode metselwerk, donkere dakpannen en witte horizontale lijnaccenten.

Vanaf de 1e Barendrechtseweg zal ‘De Heemraedt’ visueel een relatie aan gaan met ‘De Boom’ waardoor een poortwerking zal ontstaan. Dit versterkt de 1e Barendrechtseweg als noorderlijke entree naar het centrumgebied.

Door de bestaande tuin op de hoek van de Rijnstraat met de Lekstraat te behouden, vormt het volume van het gebouw zich naar de opzet van de achtergelegen jaren ’50 wijk, de Rivierenbuurt.

In de detaillering van ‘De Heemraedt’ wordt een knipoog gegeven naar de kenmerkende elementen van het oude waterschapsgebouw, dat nu nog op de projectlocatie staat. Zo zullen er betonnen sierelementen in de gevel worden verwerkt. Op deze elementen komen reproducties van de kunstwerken aan de huidige gevel. De originele kunstwerken van A. Blok worden samen met een oorspronkelijk glas in lood paneel in de entreehal van het gebouw verwerkt. De hekwerken van het oude waterschapsgebouw vormen de inspiratie voor de hekwerken op de galerijen.”



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »