Vulgraad sensoren geplaatst in ondergrondse containers in Barendrecht

BARENDRECHT – Afgelopen weken zijn de ondergrondse afvalcontainers in Barendrecht (en Ridderkerk) voorzien van een vulgraadsensor. Deze sensor kan automatisch meten hoe vol (of leeg) een container is. De gemeente gebruikt deze informatie vervolgens om efficiënter afval op te kunnen halen.

Met deze kennis hoeft de vuilniswagen niet meer te stoppen bij een container die nog leeg is. Deze tijd kan vervolgens worden gebruikt om andere containers te legen die al wél helemaal vol zijn. Het gevolg is dat inwoners minder vaak met een volle container worden geconfronteerd.

Vaste of flexibele routes

De sensoren kunnen meten hoe vol de container is en sturen deze informatie door naar de gemeente. De leverancier van het systeem (sensoren + dynamische routeplanning software), Total Waste Systems, geeft aan dat de sensoren daarnaast in staat zijn om (plotselinge) temperatuurverschillen en bewegingen te meten. Deze informatie kan worden gebruikt om brand en vandalisme te detecteren.

Je gebruikt de data om de containers te legen, en je kunt hiermee voorspellen wanneer de containers vol zijn“, aldus de woordvoerder van de gemeente Barendrecht: “Dit betekent dat er geen vaste route meer is voor het inzamelen van het afval. Alle vergaarde informatie wordt in de ochtend verwerkt tot een route. De medewerkers van de NV BAR-Afvalbeheer houden de op maat gemaakte routes aan. Tevens krijgen we signalen als er afwijkingen zitten in dat patroon.

Zie ook: Plan: Ondergrondse containers in Barendrecht legen vóórdat ze vol zijnBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »